hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Microbiological quality of home-made milk products sold on the market of Zagreb

Josip Živković ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Mirza Hadžiosmanović
Velibor Grbeša

Puni tekst: hrvatski, pdf (808 KB) str. 215-219 preuzimanja: 367* citiraj
APA 6th Edition
Živković, J., Hadžiosmanović, M. i Grbeša, V. (1992). Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu. Mljekarstvo, 42 (3), 215-219. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95475
MLA 8th Edition
Živković, Josip, et al. "Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu." Mljekarstvo, vol. 42, br. 3, 1992, str. 215-219. https://hrcak.srce.hr/95475. Citirano 26.01.2021.
Chicago 17th Edition
Živković, Josip, Mirza Hadžiosmanović i Velibor Grbeša. "Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu." Mljekarstvo 42, br. 3 (1992): 215-219. https://hrcak.srce.hr/95475
Harvard
Živković, J., Hadžiosmanović, M., i Grbeša, V. (1992). 'Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu', Mljekarstvo, 42(3), str. 215-219. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95475 (Datum pristupa: 26.01.2021.)
Vancouver
Živković J, Hadžiosmanović M, Grbeša V. Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu. Mljekarstvo [Internet]. 1992 [pristupljeno 26.01.2021.];42(3):215-219. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95475
IEEE
J. Živković, M. Hadžiosmanović i V. Grbeša, "Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu", Mljekarstvo, vol.42, br. 3, str. 215-219, 1992. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95475. [Citirano: 26.01.2021.]

Sažetak
The article shows the results of the microbiological quality research relative to 109 samples of the most important home-made milk products sold by individual producers on Zagreb market. Microbiological requirements were no satisfiing in 87.5% of sour and sweet cream samples, 50% of butter, 47.6% of kajmak. 64.5% of soft and fresh cheeses, 52.4% of hard cheeses and 33.3% of cream cheeses samples - that is 57.8% of mentioned home-made milk products sold at the Dolac market in Zagreb. Among microbiologically unsatisfactory samples 16.5% contained coagulase-positive Staphylococci, 5.5% sulphoreducing Clostridia, 31.2% Escherichia coli, 16.5% Proteus species. Half of cream samples contained yeasts and 20.7% of butter and kajmak samples lipolytic Bacteria. The results indicate the fact that regulations did not take into consideration the circumstances in the individual sector of production.

Ključne riječi
microbiological quality of home-made milk products; regulations relative to milk products

Hrčak ID: 95475

URI
https://hrcak.srce.hr/95475

[hrvatski]

Posjeta: 566 *