Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Higijensko značenje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica

Mirza Hadžiosmanović ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Josip Živković
Branimir Mioković
Darinka Pranjić


Puni tekst: hrvatski pdf 814 Kb

str. 233-237

preuzimanja: 1.330

citiraj


Sažetak

U našim je propisima o bakteriološkim normama za živežne namirnice ograničen nalaz koagulaza-pozitivnih sojeva Staphylococcus za koje se smatra da su u najvećoj mjeri enterotoksični. Ovakav pristup nije zadovoljavajući s obzirom na nalaze koagulaza-negativnih enterotoksičnih sojeva Staphylococcus. Enterotoksični stafilokoki odlikuju se sposobnošću tvorbe enterotoksina čime uzrokuju alimentarnu intoksikaciju ljudi, dok nalaz drugih sojeva Staphylococcus ukazuje na propuste u higijeni proizvodnje i prometu namirnica. Stoga je u namirnicama potrebno ograničiti nalaz svih pripadnika vrste S. aureus i time uskladiti naše propise s trendovima koji su u svijetu općenito prihvaćeni. Rezultati znanstvenih istraživanja pokazuju da nema jedinstvenog postupka koji bi zadovoljio sve potrebne kriterije koji se odnose na dokaz i izolaciju S. aureus iz namirnica. Ipak, istraživanja posljednjih godina pokazuju da, za određivanje ukupnog broja S. aureus iz namirnica, prednost treba dati BP BBL hranjivoj podlozi.

Ključne riječi

izolacija Staphylococcus aureus iz namirnica; koagulaza-negativni enterotoksični Staphylococcus sojevi; alimentarne intoksikacije; potrebni kriteriji o ograničavanju zastupljenosti Staphylococcus aureus sojeva iz namirnica

Hrčak ID:

95477

URI

https://hrcak.srce.hr/95477

Datum izdavanja:

9.9.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.039 *