Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj različitih količina sirutke u mliječnoj zamjenici na othranu jaradi

Jasna Posavac ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.584 Kb

str. 271-280

preuzimanja: 857

citiraj


Sažetak

Istraživanje se temelji na hipotezi da kravlje mlijeko u prahu u sastavu mliječne zamjenice može zamijeniti jeftinija sirutka u prahu bez posljedice na prirast i randman klanja jaradi. U namjeri da se izborom odgovarajuće tehnike i tehnologije ishrane jaradi u postnatalnom razvoju mortalitet svede na minimum, kozje mlijeko uštedi za proizvodnju sira, a mliječna zamjenica pripremi jeftinije s većim količinama nusproizvoda mljekarske industrije, sirutke u prahu. Rezultati planirane proizvodnje jarećeg mesa praćeni su utvrđivanjem: tjelesnih mjera i prirasta, konzumiranja i konverzije hrane, morbiditeta i mortaliteta te randmana klanja jaradi. Rezultati ishrane jaradi, od prvog do četrdesetog dana poslije poroda, mliječnom zamjenicom u kojoj je mlijeko u prahu zamijenjeno s 14% i 29% sirutke u prahu, potvrdili su pretpostavku o mogućnosti supstitucije kravljeg mlijeka u prahu sirutkom istog mlijeka u prahu jer razlike završnih tjelesnih masa jaradi, njihovih prosječnih dnevnih prirasta i randmana klanja nisu signifikantni (P>0,05). Najbolja konverzija surovih proteina postignuta je ishranom mliječnom zamjenicom koja je sadržavala 29% sirutke u prahu.

Ključne riječi

ishrana jaradi mliječnom zamjenicom; zamjena mlijeka u prahu s 14% i 29%) sirutke u prahu; konzumiranje i konverzija mliječne zamjenice; prirast; randman klanja jaradi

Hrčak ID:

95529

URI

https://hrcak.srce.hr/95529

Datum izdavanja:

12.12.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.412 *