Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Sir kao izvor bjelančevina

Dušica Petrović ; Poljoprivredni fakultet, Beograd
Dragoslava Mišić


Puni tekst: hrvatski pdf 754 Kb

str. 66-70

preuzimanja: 537

citiraj


Sažetak

Još u prvoj polovini XIX. vijeka, u razvoju naučne biokemije, shvaćena je važnost proteina u biokemijskim pojavama. Ova istraživanja pokazala su da su bjelančevine složena organska jedinjenja, koja bez sumnje predstavljaju najvažnije sastojke žive materije. Zbog svog ogromnog značaja za život Mulder je god. 1838. prvi put uvrstio za njih naziv proteini, koji na grčkom jeziku označava primat (proteinos, prvi po redu, najvažniji).

Ključne riječi

sir; prehrambena vrijednost, bjelančevine

Hrčak ID:

95586

URI

https://hrcak.srce.hr/95586

Datum izdavanja:

4.3.1973.

Posjeta: 972 *