hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Izučavanje masnog sloja i broja i veličine masnih kuglica u mlijeku

Marko Stanišić ; Poljoprivredni fakultet, Sarajevo

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 98-110 preuzimanja: 249* citiraj
APA 6th Edition
Stanišić, M. (1973). Izučavanje masnog sloja i broja i veličine masnih kuglica u mlijeku. Mljekarstvo, 23 (5), 98-110. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95597
MLA 8th Edition
Stanišić, Marko. "Izučavanje masnog sloja i broja i veličine masnih kuglica u mlijeku." Mljekarstvo, vol. 23, br. 5, 1973, str. 98-110. https://hrcak.srce.hr/95597. Citirano 19.01.2021.
Chicago 17th Edition
Stanišić, Marko. "Izučavanje masnog sloja i broja i veličine masnih kuglica u mlijeku." Mljekarstvo 23, br. 5 (1973): 98-110. https://hrcak.srce.hr/95597
Harvard
Stanišić, M. (1973). 'Izučavanje masnog sloja i broja i veličine masnih kuglica u mlijeku', Mljekarstvo, 23(5), str. 98-110. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95597 (Datum pristupa: 19.01.2021.)
Vancouver
Stanišić M. Izučavanje masnog sloja i broja i veličine masnih kuglica u mlijeku. Mljekarstvo [Internet]. 1973 [pristupljeno 19.01.2021.];23(5):98-110. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95597
IEEE
M. Stanišić, "Izučavanje masnog sloja i broja i veličine masnih kuglica u mlijeku", Mljekarstvo, vol.23, br. 5, str. 98-110, 1973. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95597. [Citirano: 19.01.2021.]

Sažetak
Pomanjkanje mliječne masti u ishrani stanovništva u našoj zemlji je poznata i utvrđena činjenica. U novije vrijeme i na svjetskom tržištu vlada oskudica mliječne masti. Da bi se ova oskudica ublažila, potrebno je što bolje upoznati osobine mliječne masti s teoretske strane, što bi rezultiralo pravilnije iskorištavanje mliječne masti u mljekarskoj industriji, posebno u postizanju boljeg randmana prilikom prerade mlijeka u mliječne proizvode. Polazeći od toga da u domaćoj literaturi nije bilo podataka o ispitivanju izdvajanja masnog sloja u mlijeku, kao i u indeksu masnog sloja, a u dostupnoj svjetskoj, veoma malo, može se zaključiti da je ova fizička osobina mliječne masti nedovoljno istražena. Isto tako u našoj literaturi nema mnogo podataka o broju i veličini masnih kuglica. Utvrđivanje ovih fizičkih osobina mliječne masti ima veliki značaj s teoretske i praktične strane.

Ključne riječi
mlijeko; masni sloj; broj i veličina masnih kuglica

Hrčak ID: 95597

URI
https://hrcak.srce.hr/95597

[engleski]

Posjeta: 485 *