Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Značaj kontrole randmana kod standardizacije kvalitete ementalskog sira

Tatjana Slanovec ; Biotehniška fakulteta, Ljubljana


Puni tekst: hrvatski pdf 927 Kb

str. 129-134

preuzimanja: 698

citiraj


Sažetak

Želi li se određivanjem randmana postići nešto više no kontrola financijske realizacije sirane, neophodno je uzimati u obzir i "kontrolni" randman. U našim sirarskim pogonima određuje se više-manje samo stvarni randman i to vaganjem sira ili nakon prešanja ili nakon soljenja i/ili prije prodaje, te vaganjem sirovine. Time se kontrolira količina proizvedenog sira u odnosu na upotrijebljeno mlijeko, dok bi randman trebalo uključiti u kontrolu proizvodnje sira kao pomoć kod otklanjanja grešaka i kao činjenicu, koja može utjecati na kvalitetu proizvoda.

Ključne riječi

sir; ementalac; randman; kontrola

Hrčak ID:

95600

URI

https://hrcak.srce.hr/95600

Datum izdavanja:

2.6.1973.

Posjeta: 1.111 *