Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta mlijeka na području Hrvatske

Jasmina Lukač-Havranek orcid id orcid.org/0000-0002-2653-3505 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija orcid id orcid.org/0000-0001-5577-4992
Neven Antunac


Puni tekst: hrvatski pdf 906 Kb

str. 65-70

preuzimanja: 452

citiraj


Sažetak

U 200 uzoraka sirovog skupnog mlijeka u trenutku ulaza mlijeka u mljekare, utvrđena je količina suhe tvari, suhe tvari bez masti, masti i bjelančevina. Izmjerena je vrijednost točke ledišta i °SH. Ukupan broj kolonija/ml određen je u 84 uzorka mlijeka. Prosječne količine suhe tvari, bezmasne suhe tvari, masti i bjelančevina iznosile su 12,45%, 8,65%, 3,78% i 3,30%. Stupanj kiselosti mlijeka varirao je od 6,46 °SH do 6,74 °SH, a prosječna vrijednost točke ledišta iznosila je -0,509 °C. Ukupan broj kolonija/ml kretao se od 20x10^3 do 47x10^6.

Ključne riječi

kvaliteta mlijeka; količina suhe tvari; suha tvar bez masti; mast; bjelančevine; stupanj kiselosti

Hrčak ID:

95803

URI

https://hrcak.srce.hr/95803

Datum izdavanja:

4.3.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.014 *