hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira

Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev

Fulltext: croatian, pdf (1 MB) pages 143-152 downloads: 424* cite
APA 6th Edition
Tratnik, Lj. & Kršev, Lj. (1991). Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira. Mljekarstvo, 41 (6), 143-152. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/95850
MLA 8th Edition
Tratnik, Ljubica and Ljerka Kršev. "Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira." Mljekarstvo, vol. 41, no. 6, 1991, pp. 143-152. https://hrcak.srce.hr/95850. Accessed 22 Jun. 2021.
Chicago 17th Edition
Tratnik, Ljubica and Ljerka Kršev. "Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira." Mljekarstvo 41, no. 6 (1991): 143-152. https://hrcak.srce.hr/95850
Harvard
Tratnik, Lj., and Kršev, Lj. (1991). 'Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira', Mljekarstvo, 41(6), pp. 143-152. Available at: https://hrcak.srce.hr/95850 (Accessed 22 June 2021)
Vancouver
Tratnik Lj, Kršev Lj. Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira. Mljekarstvo [Internet]. 1991 [cited 2021 June 22];41(6):143-152. Available from: https://hrcak.srce.hr/95850
IEEE
Lj. Tratnik and Lj. Kršev, "Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira", Mljekarstvo, vol.41, no. 6, pp. 143-152, 1991. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/95850. [Accessed: 22 June 2021]

Abstracts
U radu je proučavan utjecaj različitog sastava mlijeka na tijek fermentacije i organoleptička svojstva kefira. Za proizvodnju kefira upotrijebljeno je mlijeko s dodatkom mlijeka u prahu i bez njega te mješavine mlijeka sa 20% i 30% ultrafiltrirane demineralizirane sirutke. Također je korišteno i ultrafiltrirane obrano mlijeko (UF-mlijeko) s različitim udjelom proteina. Uzorci mlijeka podešeni su na pH-vrijednost 6,6-6,7, pasterizirani 5 min. (90° C), ohlađeni (25 °C), cijepljeni sa 3% matične kefirne kulture te inkubirani (23 °C) do pojave koaguluma. Proizvedeni uzorci kefira pohranjeni su jedan dan pri temperaturi od 8 °C određena je pH-vrijednost i titracijska kiselost te organoleptička svojstva kefira. Tijekom čuvanja uzoraka kefira u hladnjaku tri je dana praćena pH-vrijednost i promjena organoleptičkih svojstava kefira.

Keywords
kefir; sastav; svojstva; dodavanje obranog mlijeka u prahu; različiti dijelovi bjelančevina

Hrčak ID: 95850

URI
https://hrcak.srce.hr/95850

[english]

Visits: 679 *