Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mogućnosti izrade dijetnih topljenih sireva

Bogdan Perko ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 861 Kb

str. 107-112

preuzimanja: 411

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja je bio razviti novi dijetni proizvod na osnovu topljenog sira. Uspjelo je izraditi topljeni sir s dijetnim osobinama. Dobiveni proizvod sadrži 10,9 % manje zasićenih masnih kiselina i 10 % više nezasićenih masnih kiselina. Novi proizvod je imao esencijalne linolne masne kiseline 12,43 % ili 7 puta više od prosječnog topljenog sira na tržištu. Dijetni topljeni sir imao je pored odgovarajućeg kemijskog sastava i prijatan okus i teksturu. Dijetni topljeni sir je podesan za dijetnu, dječju i gerontološku ishranu kao i za svakodnevnu zaštitnu prehranu potrošača.

Ključne riječi

sir; dijetni topljeni sir; proizvodnja

Hrčak ID:

95986

URI

https://hrcak.srce.hr/95986

Datum izdavanja:

3.4.1985.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 918 *