hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja jednostaničnih proteina s pomoću kvasca Kluyveromyces fragilis na sirutci

Slobodan Grba ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Vesna Stehlik-Tomas

Puni tekst: hrvatski, pdf (907 KB) str. 138-145 preuzimanja: 378* citiraj
APA 6th Edition
Grba, S. i Stehlik-Tomas, V. (1985). Proizvodnja jednostaničnih proteina s pomoću kvasca Kluyveromyces fragilis na sirutci. Mljekarstvo, 35 (5), 138-145. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96077
MLA 8th Edition
Grba, Slobodan i Vesna Stehlik-Tomas. "Proizvodnja jednostaničnih proteina s pomoću kvasca Kluyveromyces fragilis na sirutci." Mljekarstvo, vol. 35, br. 5, 1985, str. 138-145. https://hrcak.srce.hr/96077. Citirano 21.01.2021.
Chicago 17th Edition
Grba, Slobodan i Vesna Stehlik-Tomas. "Proizvodnja jednostaničnih proteina s pomoću kvasca Kluyveromyces fragilis na sirutci." Mljekarstvo 35, br. 5 (1985): 138-145. https://hrcak.srce.hr/96077
Harvard
Grba, S., i Stehlik-Tomas, V. (1985). 'Proizvodnja jednostaničnih proteina s pomoću kvasca Kluyveromyces fragilis na sirutci', Mljekarstvo, 35(5), str. 138-145. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/96077 (Datum pristupa: 21.01.2021.)
Vancouver
Grba S, Stehlik-Tomas V. Proizvodnja jednostaničnih proteina s pomoću kvasca Kluyveromyces fragilis na sirutci. Mljekarstvo [Internet]. 1985 [pristupljeno 21.01.2021.];35(5):138-145. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96077
IEEE
S. Grba i V. Stehlik-Tomas, "Proizvodnja jednostaničnih proteina s pomoću kvasca Kluyveromyces fragilis na sirutci", Mljekarstvo, vol.35, br. 5, str. 138-145, 1985. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96077. [Citirano: 21.01.2021.]

Sažetak
Studirana je mogućnost kultivacije kvasca Kluyveromyces fragilis za proizvodnju mikrobnih proteina na sirutci u šaržnom i kontinuiranom postupku pri pH 5,0-5,5 i temperaturi od 40 °C. Ustanovljeno je eksperimentima na tresilici i laboratorijskom fermentoru da se kvasac dobro razmnožava pri odabranim uvjetima okoline, na 2 %-tnoj deproteiniziranoj sirutci s dodatkom diamonijevog sulfata i kalijevog hidrogen fosfata. Pri optimalnim uvjetima okoline postiže se stupanj konverzije laktoze u kvaščevu biomasu od 0,45-0,55 g s. tv. kvasca/g laktoze, specifična brzina rasta do 0,25 sat^-1 i produktivnost procesa do 1,3 g/L/sat. Kada se osnovnom supstratu doda 0,1 % kvaščevog ekstrakta kvasac se razmnožava brže, specifična brzina rasta poraste na 0,35-0,38 sat^-1, a produktivnost procesa dostiže 1,8 g/L/sat. Ukoliko se voda, potrebna za razrjeđenje sirutke, zamijeni melasnom džibrom, postiže se također povećanje brzine rasta kvasca K. fragilis. Specifična brzina rasta bila je do 0,40 sat^-1, a produktivnost procesa od 2,0-2,4 g/L/sat

Ključne riječi
sirutka; jednostanični proteini; Kluyveromyces fragilis

Hrčak ID: 96077

URI
https://hrcak.srce.hr/96077

[engleski]

Posjeta: 584 *