Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj različitih emulgatora na kvalitetu topljenog sira u "Mlekoproduktu" Zrenjanin

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Milanović
Ljiljana Kulić
Živanko Radovančev


Puni tekst: hrvatski pdf 1.796 Kb

str. 163-176

preuzimanja: 655

citiraj


Sažetak

U cilju supstitucije uvoznih smjesa emulgatora za topljene sireve proizvedene su smjese soli za topljenje koje su sastavljene prvenstveno od domaćih komponenata. Njihov utjecaj je ispitan u poluindustrijskim i industrijskim uvjetima, pri proizvodnji topljenog sira. Rezultati fizičko-kemijskih, mikrobioloških i organoleptičkih analiza topljenog sira su pokazali da je kvaliteta dobivenih proizvoda približno jednak kvalitetu kontrolnog sira koji je proizveden s uvoznim aditivima.

Ključne riječi

topljeni sir; kvaliteta; emulgatori

Hrčak ID:

96080

URI

https://hrcak.srce.hr/96080

Datum izdavanja:

1.6.1985.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.224 *