Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Konzerviranje živežnih namirnica radioaktivnim kobaltom 60

Darko Škrinjar ; Dukat, Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 269 Kb

str. 210-211

preuzimanja: 442

citiraj


Sažetak

Za konzerviranje mlijeka zračenjem koriste se UV (ultravioletne) i IC (infracrvene) zrake. Ultravioletne zrake obogaćuju mlijeko D-vitaminom. Međutim, konstatirano je da ovo zračenje utječe na neka fizikalno-kemijska svojstva, kao i pogoršanje okusa mlijeka. Osim toga prisutne su primjedbe liječnika, kao i ekonomista. Prvi izjavljuju da osobama kojima je potreban D-vitamin ordiniraju to liječnici, a drugi tvrde da je postupak nerentabilan, što vrijedi za toplinsku obradu mlijeka IC zrakama

Ključne riječi

živežne namirnice; konzerviranje; radioaktivni kobalt

Hrčak ID:

96087

URI

https://hrcak.srce.hr/96087

Datum izdavanja:

2.7.1985.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 967 *