Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj primjene jestivih gliceridnih premaza na randman sira

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Žarko Vrbaški
Ljiljana Kulić
Dragoljub Gavarić
Ksenija Vranac
Živanko Radovančev


Puni tekst: hrvatski pdf 995 Kb

str. 267-274

preuzimanja: 422

citiraj


Sažetak

U suvremenoj industriji prerade mlijeka u sir koriste se razni načini zaštite površine sira od plesni tokom zrenja. Skoro sva sredstva zaštite su uvozna ili su proizvedena na bazi uvoznih komponenata. Stoga je cilj ovog rada bio da se proizvede domaći jestivi premaz na bazi acetiliranog glicerida. Primjena novo osvojenog preparata ispitana je u industrijskim uvjetima. U toku 50 dana zrenja, praćen je kemijski sastav i utjecaj premaza na randman sira s različitim, vrstama premaza (acetilirani gliceridni premaz, plastični premazi i sir bez premaza).

Ključne riječi

sir; randman; gliceridni premaz

Hrčak ID:

96163

URI

https://hrcak.srce.hr/96163

Datum izdavanja:

2.10.1985.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 961 *