hrcak mascot   Srce   HID

Arti musices : hrvatski muzikološki zbornik, Vol.43 No.2 Studeni 2012.

Izvorni znanstveni članak

Paideia i neoplatonističke ideje o glazbenom odgoju i kulturi u renesansnom Dubrovniku u djelima Nikole Vitova Gučetića (1549.-1610.)

Monika Jurić ; Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za muzikologiju, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (85 KB) str. 175-188 preuzimanja: 178* citiraj
APA
Jurić, M. (2012). Paideia i neoplatonističke ideje o glazbenom odgoju i kulturi u renesansnom Dubrovniku u djelima Nikole Vitova Gučetića (1549.-1610.). Arti musices : hrvatski muzikološki zbornik, 43(2), 175-188. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96175

Sažetak
Zahvaljujući svojoj specifičnoj društvenopolitičkoj situaciji Dubrovnik je u renesansi predstavljao žarište kulture i umjetnosti te tako odigrao vrlo važnu ulogu i u povijesti hrvatske glazbe. U tom kontekstu su od ključne važnosti bile tzv. akademije, učena društva u kojima su se dubrovački intelektualci okupljali kako bi razmjenjivali svoja mišljenja o pojedinim aspektima umjetnosti, filozofije i književnosti. I glazba je zasigurno bila dio tih rasprava, a o tome nam svjedoče djela Nikole Vitova Gučetića, jednog od najistaknutijih intelektualaca renesansnog Dubrovnika. Analiza triju njegovih djela — Dijalog o ljepoti, O ustroju država, Upravljanje obitelji — pokazala je da su njegova stajališta o glazbi prije svega utemeljena na postavkama dvaju najpoznatijih antičkih filozofa, Platona i Aristotela. To je osobito vidljivo iz načina na koji se Gučetić bavio glazbom, raspravljajući o njoj prvenstveno s aspekta paideie, odnosno njezine odgojnoobrazovne uloge.

Ključne riječi
glazba; renesansni Dubrovnik; Nikola Vitov Gučetić; kultura; paideia; neoplatonizam; neoaristotelizam

Hrčak ID: 96175

URI
https://hrcak.srce.hr/96175

[engleski]

Posjeta: 379 *