hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.40 No.3 Ožujak 1990.

Izvorni znanstveni članak

Vrednovanje sirovog mlijeka prema sadržaju proteina, masti i njegove zagađenosti

Božidar Maslovarić ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
V. Kunc

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 63-70 preuzimanja: 1.145* citiraj
APA 6th Edition
Maslovarić, B. i Kunc, V. (1990). Vrednovanje sirovog mlijeka prema sadržaju proteina, masti i njegove zagađenosti. Mljekarstvo, 40 (3), 63-70. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96600
MLA 8th Edition
Maslovarić, Božidar i V. Kunc. "Vrednovanje sirovog mlijeka prema sadržaju proteina, masti i njegove zagađenosti." Mljekarstvo, vol. 40, br. 3, 1990, str. 63-70. https://hrcak.srce.hr/96600. Citirano 17.08.2018.
Chicago 17th Edition
Maslovarić, Božidar i V. Kunc. "Vrednovanje sirovog mlijeka prema sadržaju proteina, masti i njegove zagađenosti." Mljekarstvo 40, br. 3 (1990): 63-70. https://hrcak.srce.hr/96600
Harvard
Maslovarić, B., i Kunc, V. (1990). 'Vrednovanje sirovog mlijeka prema sadržaju proteina, masti i njegove zagađenosti', Mljekarstvo, 40(3), str. 63-70. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/96600 (Datum pristupa: 17.08.2018.)
Vancouver
Maslovarić B, Kunc V. Vrednovanje sirovog mlijeka prema sadržaju proteina, masti i njegove zagađenosti. Mljekarstvo [Internet]. 02.03.1990. [pristupljeno 17.08.2018.];40(3):63-70. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96600
IEEE
B. Maslovarić i V. Kunc, "Vrednovanje sirovog mlijeka prema sadržaju proteina, masti i njegove zagađenosti", Mljekarstvo, vol.40, br. 3, str. 63-70, Kolovoz 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96600. [Citirano: 17.08.2018.]

Sažetak
Do sada se u Jugoslaviji kvaliteta mlijeka, kao osnova za utvrđivanje cijene mlijeku, vrednovala samo na temelju podatka o količini masti. Zbog toga se selekcijom u govedarstvu nastojalo povećati proizvodnju mlijeka i količinu masti, ali se istovremeno smanjila količina suhe tvari bez masti i bjelančevina u mlijeku. U namjeri da se poboljšaju fizičke i kemijske karakteristike mlijeka predlaže se da se cijena mlijeku utvrđuje na temelju količine bjelančevina i masti. Zbrajanjem prosjeka masti (3,6%) i bjelančevina (3,0%) mlijeka utvrđuju se vrijednosne jedinice na temelju kojih se izvode cijene jedinica masti i bjelančevina. U Tabeli 1. navode se podaci za izračunavanje osnovne cijene mlijeka. Ovisno o kontaminaciji cijena mlijeka se može umanjivati ili povećati. Broj bakterija i somatskih stanica, te prisustvo inhibitora (dezinficijensa, detergenta, antibiotika i drugog) određuje razinu kontaminacije. Osnovna cijena mlijeka može se umanjiti ili povećati za 5% na temelju prisustva svakog pojedinog kontaminenta, što znači da bi u skladu s razinom kontaminacije, cijena mlijeka mogla biti veća ili manja za 15%. U Tabeli 2. su grupirani i prikazani kontaminenti mlijeka.

Ključne riječi
cijena mlijeka; vrednovanje na osnovi količine bjelančevina, masti, broja bakterija, somatskih stanica i prisustva inhibitora

Hrčak ID: 96600

URI
https://hrcak.srce.hr/96600

[engleski]

Posjeta: 1.235 *