hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira

Ljiljana Kulić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Marijana Carić

Fulltext: croatian, pdf (2 MB) pages 91-104 downloads: 356* cite
APA 6th Edition
Kulić, Lj. & Carić, M. (1990). Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira. Mljekarstvo, 40 (4), 91-104. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/96606
MLA 8th Edition
Kulić, Ljiljana and Marijana Carić. "Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira." Mljekarstvo, vol. 40, no. 4, 1990, pp. 91-104. https://hrcak.srce.hr/96606. Accessed 7 Mar. 2021.
Chicago 17th Edition
Kulić, Ljiljana and Marijana Carić. "Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira." Mljekarstvo 40, no. 4 (1990): 91-104. https://hrcak.srce.hr/96606
Harvard
Kulić, Lj., and Carić, M. (1990). 'Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira', Mljekarstvo, 40(4), pp. 91-104. Available at: https://hrcak.srce.hr/96606 (Accessed 07 March 2021)
Vancouver
Kulić Lj, Carić M. Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira. Mljekarstvo [Internet]. 1990 [cited 2021 March 07];40(4):91-104. Available from: https://hrcak.srce.hr/96606
IEEE
Lj. Kulić and M. Carić, "Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira", Mljekarstvo, vol.40, no. 4, pp. 91-104, 1990. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/96606. [Accessed: 07 March 2021]

Abstracts
Razlog rasta proizvodnje i potrošnje topljenih sireva prvenstveno je u velikoj mogućnosti primjene različitih komponenata u smjesi za topljenje, kao i u ekonomičnosti same proizvodnje. Uzimajući u obzir uvjete koji vladaju na našem tržištu, ova istraživanja su obuhvatila istraživanje mogućnosti modificiranja sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira. U tom cilju su proizvedeni topljeni sirevi za mazanje u laboratorijskim uvjeti uz supstituciju 15% zrelog sira u smjesi za topljenje smešom nedovoljno zrelog sira i surutke u prahu. Variranjem količine surutke u prahu, različitih vrsta i količina prirodnih aroma sira utvrđeni su parametri za industrijsku proizvodnju. Uspješno proizvedeni topljeni sirevi u industrijskim uvjetima, kao i praćenje njihovog kvaliteta, fizičko-kemijskim, organoleptičkim i mikrobiološkim metodama, pokazuju da primjena prirodnih aroma Cheddara i Parmezana omogućava modificiranje sastava smjese za topljenje uz primjenu ekonomski povoljnijih komponenata i postizanje kvalitetnog proizvoda sa aromom izvornog sira.

Keywords
topljeni sir; dodavanje prirodnih aroma sira Cheddar i Parmezan; modifikacije sastava smjese

Hrčak ID: 96606

URI
https://hrcak.srce.hr/96606

[english]

Visits: 560 *