Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Utjecaj hranidbe na sadržaj elemenata u tragovima u janjećem mesu

Snežana Barić, mag. ing. agr. orcid id orcid.org/0000-0002-4922-705X ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Zvonko Antunović ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Marcela Šperanda ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Josip Novoselec ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Željka Klir, mag. ing.agr. ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
PhD. Veronica Halas ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Department of Animal Nutrition, P. O. Box 16, H-7400 Kaposvár, Hungary


Puni tekst: hrvatski pdf 282 Kb

str. 417-425

preuzimanja: 386

citiraj


Sažetak

Sažetak
Janjeće meso ima visoku hranjivu vrijednost i posebno je dobar izvor lako apsorbirajućeg cinka i željeza. Cilj ovog rada bio je prikupiti i
analizirati različita istraživanja o mogućnostima obogaćivanja janjećeg mesa elementima u tragovima dodavanjem različitih izvora
elemenata u tragovima u obroke janjadi. Hranidbom janjadi ili njihovih majki tijekom gravidnosti i prije odbića može se utjecati na
koncentraciju elemenata u tragovima u tkivima janjadi. Dodatkom elemenata u tragovima u obroku janjadi došlo je do povećanja
njihovih količina u tkivima. Osobito su značajna povećanja elemenata u tragovima utvrđena pri dodatku organskih oblika elemenata
u tragovima. Janjad ovaca koje su konzumirale obroke s dodatkom organskog selena u hrani imala su gotovo 30 % višu ukupnu
koncentraciju selena u krvi nego janjad ovaca koja je konzumirale obroke s dodatkom anorganskog selena. Općenito se smatra da
su organski izvori dostupniji od anorganskih izvora elemenata u tragovima. Rezultati različitih znanstvenih istraživanja podržavaju
koncept da se organski izvori elementi u tragovima značajno bolje apsorbiraju od anorganskih izvora.

Ključne riječi

elementi u tragovima; janjeće meso; hranidba janjadi

Hrčak ID:

96696

URI

https://hrcak.srce.hr/96696

Datum izdavanja:

15.9.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 1.276 *