Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Korelativni odnosi u tehnologiji kajmaka

Marko Stanišić ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Sonja Bijeljac
Zlatan Sarić
Snežana Jovanović


Puni tekst: hrvatski pdf 815 Kb

str. 259-264

preuzimanja: 418

citiraj


Sažetak

Istraživanje je vršeno da bi se ustanovio utjecaj kvaliteta mlijeka i drugih faktora na količinu i kvalitetu kajmaka. Ogledi su obavljeni kod četiri proizvođača kajmaka u planinskom području. Kvaliteta mlijeka u ogledu je u prosjeku bio dobar, kao i kvaliteta kajmaka. Statističkom obradom podataka koje smo dobili prateći proizvodnju kajmaka, ustanovljen je visok negativan korelativni odnos između broja i veličine masnih kuglica -0,90, dok se ostale korelacije nalaze u grupi srednjih i niskih. Praćenjem istih parametara u proizvodnji kajmaka samo Jednog proizvođača, dobivena je vrlo visoka korelacija između debljine kore po litru i randmana 0,92 i vrlo visoka negativna korelacija između broja i veličine masnih kuglica -0,91. Ostale korelacije su u grupi visokih, srednjih i niskih. U daljim istraživanjima će se posebna pažnja usmjeriti na ujednačene uslove proizvodnje kako bi utvrdili što bolje rezultate.

Ključne riječi

kajmak; kvaliteta; korelativni odnosi u tehnologiji

Hrčak ID:

96701

URI

https://hrcak.srce.hr/96701

Datum izdavanja:

2.10.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.022 *