hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Korelativni odnosi u tehnologiji kajmaka

Marko Stanišić ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Sonja Bijeljac
Zlatan Sarić
Snežana Jovanović

Puni tekst: hrvatski, pdf (815 KB) str. 259-264 preuzimanja: 229* citiraj
APA 6th Edition
Stanišić, M., Bijeljac, S., Sarić, Z. i Jovanović, S. (1990). Korelativni odnosi u tehnologiji kajmaka. Mljekarstvo, 40 (10), 259-264. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96701
MLA 8th Edition
Stanišić, Marko, et al. "Korelativni odnosi u tehnologiji kajmaka." Mljekarstvo, vol. 40, br. 10, 1990, str. 259-264. https://hrcak.srce.hr/96701. Citirano 03.03.2021.
Chicago 17th Edition
Stanišić, Marko, Sonja Bijeljac, Zlatan Sarić i Snežana Jovanović. "Korelativni odnosi u tehnologiji kajmaka." Mljekarstvo 40, br. 10 (1990): 259-264. https://hrcak.srce.hr/96701
Harvard
Stanišić, M., et al. (1990). 'Korelativni odnosi u tehnologiji kajmaka', Mljekarstvo, 40(10), str. 259-264. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/96701 (Datum pristupa: 03.03.2021.)
Vancouver
Stanišić M, Bijeljac S, Sarić Z, Jovanović S. Korelativni odnosi u tehnologiji kajmaka. Mljekarstvo [Internet]. 1990 [pristupljeno 03.03.2021.];40(10):259-264. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96701
IEEE
M. Stanišić, S. Bijeljac, Z. Sarić i S. Jovanović, "Korelativni odnosi u tehnologiji kajmaka", Mljekarstvo, vol.40, br. 10, str. 259-264, 1990. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96701. [Citirano: 03.03.2021.]

Sažetak
Istraživanje je vršeno da bi se ustanovio utjecaj kvaliteta mlijeka i drugih faktora na količinu i kvalitetu kajmaka. Ogledi su obavljeni kod četiri proizvođača kajmaka u planinskom području. Kvaliteta mlijeka u ogledu je u prosjeku bio dobar, kao i kvaliteta kajmaka. Statističkom obradom podataka koje smo dobili prateći proizvodnju kajmaka, ustanovljen je visok negativan korelativni odnos između broja i veličine masnih kuglica -0,90, dok se ostale korelacije nalaze u grupi srednjih i niskih. Praćenjem istih parametara u proizvodnji kajmaka samo Jednog proizvođača, dobivena je vrlo visoka korelacija između debljine kore po litru i randmana 0,92 i vrlo visoka negativna korelacija između broja i veličine masnih kuglica -0,91. Ostale korelacije su u grupi visokih, srednjih i niskih. U daljim istraživanjima će se posebna pažnja usmjeriti na ujednačene uslove proizvodnje kako bi utvrdili što bolje rezultate.

Ključne riječi
kajmak; kvaliteta; korelativni odnosi u tehnologiji

Hrčak ID: 96701

URI
https://hrcak.srce.hr/96701

[engleski]

Posjeta: 432 *