hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Komparacija postojećih sustava klasifikacije janjećih i ovčjih trupova između zemalja EU i Hrvatske

Ana Kaić, dipl.ing.agr. ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
prof. Boro Mioč ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Ante Kasap, dipl.ing.agr. ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (234 KB) str. 480-489 preuzimanja: 334* citiraj
APA 6th Edition
Kaić, dipl.ing.agr., A., Mioč, p.B. i Kasap, dipl.ing.agr., A. (2012). Komparacija postojećih sustava klasifikacije janjećih i ovčjih trupova između zemalja EU i Hrvatske. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (6), 480-489. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96713
MLA 8th Edition
Kaić, dipl.ing.agr., Ana, et al. "Komparacija postojećih sustava klasifikacije janjećih i ovčjih trupova između zemalja EU i Hrvatske." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIV, br. 6, 2012, str. 480-489. https://hrcak.srce.hr/96713. Citirano 20.07.2019.
Chicago 17th Edition
Kaić, dipl.ing.agr., Ana, prof. Boro Mioč i Ante Kasap, dipl.ing.agr.. "Komparacija postojećih sustava klasifikacije janjećih i ovčjih trupova između zemalja EU i Hrvatske." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIV, br. 6 (2012): 480-489. https://hrcak.srce.hr/96713
Harvard
Kaić, dipl.ing.agr., A., Mioč, p.B., i Kasap, dipl.ing.agr., A. (2012). 'Komparacija postojećih sustava klasifikacije janjećih i ovčjih trupova između zemalja EU i Hrvatske', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV(6), str. 480-489. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/96713 (Datum pristupa: 20.07.2019.)
Vancouver
Kaić, dipl.ing.agr. A, Mioč pB, Kasap, dipl.ing.agr. A. Komparacija postojećih sustava klasifikacije janjećih i ovčjih trupova između zemalja EU i Hrvatske. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2012 [pristupljeno 20.07.2019.];XIV(6):480-489. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96713
IEEE
A. Kaić, dipl.ing.agr., p.B. Mioč i A. Kasap, dipl.ing.agr., "Komparacija postojećih sustava klasifikacije janjećih i ovčjih trupova između zemalja EU i Hrvatske", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIV, br. 6, str. 480-489, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96713. [Citirano: 20.07.2019.]

Sažetak
Sažetak
U cilju stvaranja što ujednačenije ponude nekog proizvoda na tržištu neophodno je postojanje zakonski reguliranog sustava pomoću
kojeg se obavlja njegova klasifikacija. Zbog navedenog, u sektoru ovčjeg mesa u zemljama EU i Hrvatskoj postoje zakonski
klasifikacijski standardi koje se nastoji provoditi što učinkovitije. Pri klasifikaciji laganih trupova (trup < 13 kg) u obzir se uzimaju tri
pokazatelja: klaonička masa, boja mesa i stupanj prekrivenosti trupa masnim tkivom. U EU je za trupove lakše od 13 kg dodatno prihvaćena
metoda ocjenjivanja prekrivenosti trupova masnim tkivom prema fotografskim standardima. Ovisno o težinskom razredu,
boji i stupnju zamašćenosti lagane trupove se razvrstava dodatno u dvije klase. Teže trupove (trup > 13 kg) se klasira po "S.E.U.R.O.P“
klasifikaciji. Za razliku od Hrvatske, u zemljama EU pri klasifikaciji trupova težih od 13 kg dodatno se uzima u obzir i stupanj prekrivenosti
trupova masnim tkivom. Za kontrolu ocjenjivanja trupova i polovica na linijama klanja je u EU odgovorna svaka zemlja članica,
odnosno akreditirana klasifikacijska i inspekcijska tijela. U Hrvatskoj je za navedenu kontrolu odgovorna Hrvatska poljoprivredna
agencija (HPA) i Ministarstvo poljoprivrede. Klasifikacija janjećih i ovčjih trupova i formiranje cijene u nekim zemljama EU pa tako i
u Hrvatskoj, s obzirom na postojeću zakonsku regulativu, nije u potpunosti provediva. Sukladno tome nastoje se nadopuniti pa čak i
izmijeniti pojedine stavke zakona kako bi se uvažile specifičnosti u proizvodnji i trgovini janjećim (ovčjim) mesom.

Ključne riječi
klasifikacija; ovca; janje; Europska Unija; Hrvatska

Hrčak ID: 96713

URI
https://hrcak.srce.hr/96713

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 595 *