Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj različitog odnosa bakterija mliječne kiseline na spektar aminokiselina jogurta proizvedenog iz kravljeg mlijeka

Natalija Kapac-Parkačeva ; Zemljodelsko-šumarski fakultet, Skopje
Olga Bauer
Tihomir Čizbanovski


Puni tekst: hrvatski pdf 1.051 Kb

str. 33-43

preuzimanja: 482

citiraj


Sažetak

Već dugi niz godina mliječno-kiseli proizvodi su predmet opsežnih naučnih ispitivanja. Počevši od Mečnikova (1908.) koji je, potaknut radovima Pastera, rasvijetlio ulogu bakterija pri proizvodnji jogurta pa sve do danas, velik broj autora nastoji da svojim istraživanjima, na bazi biokemijskih i mikrobioloških saznanja, pruži doprinos poznavanju mliječno-kiselih proizvoda sa aspekta utjecaja mnogobrojnih faktora na njihova organoleptička svojstva, na kemijski sastav, njihovu biološku i dijetetsku vrijednost kao i tehnologiju.

Ključne riječi

kravlje mlijeko; jogurt; bakterije mliječne kiseline; aminokiselinski sastav

Hrčak ID:

96775

URI

https://hrcak.srce.hr/96775

Datum izdavanja:

1.2.1975.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.036 *