Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Mogućnost proizvodnje acidofilnog mlijeka u industrijskim uvjetima

Tihomir Miljković ; PIK "Tamiš" OOUR Mlekara, Pančevo


Puni tekst: hrvatski pdf 296 Kb

str. 78-79

preuzimanja: 435

citiraj


Sažetak

Acidofilno mlijeko je kravlje kiselo mlijeko proizvedeno čistom kulturom L. bact. acidophilum, kultiviranom na SVC. Dobro i kvalitetno acidofilno mlijeko treba da odgovara sljedećim uvjetima: da predstavlja potpuno homogenu tečnu masu sa prijatno kiselim ukusom i aromom; da sadrži acidofilne štapiće koji energično koaguliraju termički dobro obrađeno mlijeko; acidofilne bakterije treba da budu sposobne da se usele i energično razvijaju u crijevima čovjeka; da sadrži najmanje 200 miliona stanica L. bact. acidophiltum u jednom gramu kiselog mlijeka u momentu distribucije. Ako se upotrebljava - koristi kao ljekovito sredstvo, čovjek treba da konzumira najmanje jednu litru dnevno, s ciljem da se unese u čovječji organizam 100 milijardi bakterija, i acidofilno mlijeko koje se upotrebljava kao terapeutsko sredstvo ne treba da sadrži stranu mikrofloru.

Ključne riječi

acidofilno mlijeko; proizvodnja u industrijskim uvjetima

Hrčak ID:

96785

URI

https://hrcak.srce.hr/96785

Datum izdavanja:

2.4.1975.

Posjeta: 793 *