Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Tehnologija, kemijski sastav i svojstva ličke base

Dušanka Ljubojević ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik


Puni tekst: hrvatski pdf 738 Kb

str. 231-238

preuzimanja: 638

citiraj


Sažetak

U skupinu naših autohtonih sireva spada i lička basa o kojoj se, nažalost, izvan Like jako malo zna. Proizvodi se u Lici i dijelu Bosne koja gravitira prema Lici. To je po svim karakteristikama svježi meki sir, i na području Like vrlo cijenjen mliječni proizvod. Basa ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje, ali nema podataka o tome kada se počela proizvoditi, kao što se i ne zna odakle potječe sam naziv. U našoj literaturi prvi je spominje N. Zdanovski u svojoj knjizi "Ovčje mljekarstvo". Poslije N. Zdanovskog ličkom basom dugo se nije nitko bavio sve donedavno kada je Lj. Kršev objavila svoje radove o karakteristikama ličke base iz okoline Vrhovina i Otočca. Ona je prva izvršila analize base, te dala podatke o njenom kemijskom i mikrobiološkom sastavu. Ovaj je rad samo nastavak ispitivanja ovog još nepoznatog proizvoda, s ciljem da se istraži sadašnje stanje tehnologije i utvrde mjere za njeno unapređenje.

Ključne riječi

lička basa; tehnologija; kemijski sastav; svojstva

Hrčak ID:

96878

URI

https://hrcak.srce.hr/96878

Datum izdavanja:

1.10.1975.

Posjeta: 1.069 *