Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Karakteristična mikroflora kesten-pirea u industrijskim uvjetima proizvodnje

Ivanka Otenhajmer ; Mikrobiološko odelenje Instituta za mlekarstvo, Beograd
Stojanka Mitić
Nada Radišić
Dragojlo Obradović


Puni tekst: hrvatski pdf 375 Kb

str. 259-261

preuzimanja: 511

citiraj


Sažetak

Kesten pire je namirnica koja se na industrijski način proizvodi, a zbog svoje hranjive vrijednosti, specifičnog i prijatnog ukusa, sve više postaje sastavni dio obroka, naročito djece. Po svome kemijskom sastavu, kesten je vezan za proteine i masti te je korisna namirnica kako u pogledu kalorične, tako i u pogledu biološke vrijednosti, naročito radi visokog sadržaja (oko 40 %) linolne kiseline (Marić i sur., 1973.).

Ključne riječi

kesten-pire; mikroflora; industrijski uvjeti proizvodnje

Hrčak ID:

96883

URI

https://hrcak.srce.hr/96883

Datum izdavanja:

3.11.1975.

Posjeta: 875 *