hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Upotreba aditiva i zakonski propisi o kvaliteti proizvoda od mlijeka

Mirko Filajdić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milana Ritz
Josip Pavlek

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 272-280 preuzimanja: 421* citiraj
APA 6th Edition
Filajdić, M., Ritz, M. i Pavlek, J. (1975). Upotreba aditiva i zakonski propisi o kvaliteti proizvoda od mlijeka. Mljekarstvo, 25 (12), 272-280. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96886
MLA 8th Edition
Filajdić, Mirko, et al. "Upotreba aditiva i zakonski propisi o kvaliteti proizvoda od mlijeka." Mljekarstvo, vol. 25, br. 12, 1975, str. 272-280. https://hrcak.srce.hr/96886. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Filajdić, Mirko, Milana Ritz i Josip Pavlek. "Upotreba aditiva i zakonski propisi o kvaliteti proizvoda od mlijeka." Mljekarstvo 25, br. 12 (1975): 272-280. https://hrcak.srce.hr/96886
Harvard
Filajdić, M., Ritz, M., i Pavlek, J. (1975). 'Upotreba aditiva i zakonski propisi o kvaliteti proizvoda od mlijeka', Mljekarstvo, 25(12), str. 272-280. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/96886 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Filajdić M, Ritz M, Pavlek J. Upotreba aditiva i zakonski propisi o kvaliteti proizvoda od mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 1975 [pristupljeno 22.02.2020.];25(12):272-280. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96886
IEEE
M. Filajdić, M. Ritz i J. Pavlek, "Upotreba aditiva i zakonski propisi o kvaliteti proizvoda od mlijeka", Mljekarstvo, vol.25, br. 12, str. 272-280, 1975. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96886. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
Tokom cijele ljudske povijesti u hranu su dodavane tvari koje nemaju direktne hranjive vrijednosti, ali služe za postizanje odnosno korekciju organoleptičkih karakteristika, pomažu očuvanju kvalitete ili olakšavaju tehnološku preradu. Broj kemijskih supstanci koje se koriste kao dodaci (aktivi) hrani postaje sve veći kako se povećava industrijska prerada namirnica. Tako se smatra da je trenutno u upotrebi oko 2.500 različitih supstanci. Kako se u posljednjim dekadama ovog stoljeća broj i namjena ovih dodataka naglo povećava, očito je da se pojavljuje potreba za uspostavljanjem efikasne kontrole njihovog djelovanja na zdravlje čovjeka.

Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; aditivi; upotreba; zakonski propisi

Hrčak ID: 96886

URI
https://hrcak.srce.hr/96886

Posjeta: 591 *