Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Upotreba aditiva i zakonski propisi o kvaliteti proizvoda od mlijeka

Mirko Filajdić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milana Ritz
Josip Pavlek


Puni tekst: hrvatski pdf 1.251 Kb

str. 272-280

preuzimanja: 829

citiraj


Sažetak

Tokom cijele ljudske povijesti u hranu su dodavane tvari koje nemaju direktne hranjive vrijednosti, ali služe za postizanje odnosno korekciju organoleptičkih karakteristika, pomažu očuvanju kvalitete ili olakšavaju tehnološku preradu. Broj kemijskih supstanci koje se koriste kao dodaci (aktivi) hrani postaje sve veći kako se povećava industrijska prerada namirnica. Tako se smatra da je trenutno u upotrebi oko 2.500 različitih supstanci. Kako se u posljednjim dekadama ovog stoljeća broj i namjena ovih dodataka naglo povećava, očito je da se pojavljuje potreba za uspostavljanjem efikasne kontrole njihovog djelovanja na zdravlje čovjeka.

Ključne riječi

mlijeko; mliječni proizvodi; aditivi; upotreba; zakonski propisi

Hrčak ID:

96886

URI

https://hrcak.srce.hr/96886

Datum izdavanja:

2.12.1975.

Posjeta: 1.241 *