hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.30 No.1 Siječanj 1980.

Izvorni znanstveni članak

Obogaćivanje mlijeka fiziološkim koncentracijama cinka i željeza

Berislav Momčilović ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (677 KB) str. 3-6 preuzimanja: 155* citiraj
APA 6th Edition
Momčilović, B. (1980). Obogaćivanje mlijeka fiziološkim koncentracijama cinka i željeza. Mljekarstvo, 30 (1), 3-6. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96987
MLA 8th Edition
Momčilović, Berislav. "Obogaćivanje mlijeka fiziološkim koncentracijama cinka i željeza." Mljekarstvo, vol. 30, br. 1, 1980, str. 3-6. https://hrcak.srce.hr/96987. Citirano 20.10.2018.
Chicago 17th Edition
Momčilović, Berislav. "Obogaćivanje mlijeka fiziološkim koncentracijama cinka i željeza." Mljekarstvo 30, br. 1 (1980): 3-6. https://hrcak.srce.hr/96987
Harvard
Momčilović, B. (1980). 'Obogaćivanje mlijeka fiziološkim koncentracijama cinka i željeza', Mljekarstvo, 30(1), str. 3-6. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/96987 (Datum pristupa: 20.10.2018.)
Vancouver
Momčilović B. Obogaćivanje mlijeka fiziološkim koncentracijama cinka i željeza. Mljekarstvo [Internet]. 03.01.1980. [pristupljeno 20.10.2018.];30(1):3-6. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96987
IEEE
B. Momčilović, "Obogaćivanje mlijeka fiziološkim koncentracijama cinka i željeza", Mljekarstvo, vol.30, br. 1, str. 3-6, siječanj 1980. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96987. [Citirano: 20.10.2018.]

Sažetak
Istovremeno obogaćivanje mlijeka s fiziološkim koncentracijama cinka (12 μg/ml) i željeza (25 μg/ml) uzrokovalo je djelomičnu inhibiciju apsorpcije Zn-65 ali ne i Fe-59 iz probavnog trakta šest tjedana starih ženki bijeloga štakora što ukazuje na promijenjenu specifičnost bioliganada koji sudjeluju u apsorpciji cinka u prisustvu fizioloških koncentracija cinka i željeza.

Ključne riječi
mlijeko; obogaćivanje; cink i željezo

Hrčak ID: 96987

URI
https://hrcak.srce.hr/96987

[engleski]

Posjeta: 261 *