Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Obogaćivanje mlijeka fiziološkim koncentracijama cinka i željeza

Berislav Momčilović ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 677 Kb

str. 3-6

preuzimanja: 468

citiraj


Sažetak

Istovremeno obogaćivanje mlijeka s fiziološkim koncentracijama cinka (12 μg/ml) i željeza (25 μg/ml) uzrokovalo je djelomičnu inhibiciju apsorpcije Zn-65 ali ne i Fe-59 iz probavnog trakta šest tjedana starih ženki bijeloga štakora što ukazuje na promijenjenu specifičnost bioliganada koji sudjeluju u apsorpciji cinka u prisustvu fizioloških koncentracija cinka i željeza.

Ključne riječi

mlijeko; obogaćivanje; cink i željezo

Hrčak ID:

96987

URI

https://hrcak.srce.hr/96987

Datum izdavanja:

3.1.1980.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.025 *