Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kiselo-mliječni proizvod s fruktozom

Jovan Dorđević ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Ognjen Maćej
Dragoslava Mišić
Saša Ašanin


Puni tekst: hrvatski pdf 1.494 Kb

str. 35-44

preuzimanja: 479

citiraj


Sažetak

Autori su proučavali kiselo-mliječni proizvod s dodatkom fruktoze i stabilizatora. Ustanovili su da količina fruktoze u obranom mlijeku ne smije prelaziti 10%, da bi se fermentacija obavila u prihvatljivom vremenu. Dodavanje stabilizatora kremodana u koncentraciji od 0,3 i 0,5 % znatno je poboljšalo konzistenciju proizvoda. Miješanje sirupa fruktoze s kiselim mlijekom dovodi do pojave pahuljica i destabilizacije koloidnog sistema, te odvajanje seruma. Dobiveni proizvod ima visoku energetsku i biološku vrijednost i privlačan je za većinu potrošača.

Ključne riječi

mlijeko; jogurt; kiselo-mliječni proizvod; fruktoza

Hrčak ID:

96993

URI

https://hrcak.srce.hr/96993

Datum izdavanja:

3.2.1980.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.032 *