Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Uloga mikroorganizama u mljekarskoj tehnologiji

Franc Forstnerič ; Mlekarski školski centar, Kranj


Puni tekst: hrvatski pdf 1.551 Kb

str. 179-188

preuzimanja: 1.493

citiraj


Sažetak

Obrađivana je uloga tehnološki važnih mikroorganizama u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda, naročito sireva. Iznesena je problematika proizvodnje i upotrebe mikrobioloških kultura u mljekarstvu, posebno uvođenja koncentriranih kultura. Prikazani su napori i kompleksnost rješavanja ove problematike. Iznesene su neke praktične metode provjeravanja biokemijske aktivnosti kultura i uključivanje računske tehnike u istraživanju prehrambenih zahtjeva mikroorganizama, njihove biokemijske aktivnosti i programiranja tehnološkog procesa u proizvodnji mliječnih proizvoda. Opisani su neki faktori koji smanjuju kvalitetu mlijeka kao podloge za uzgoj tehnološki značajnih mikroorganizama i mjere za sprečavanje takvih procesa.

Ključne riječi

mljekarska tehnologija; mikroorganizmi

Hrčak ID:

97042

URI

https://hrcak.srce.hr/97042

Datum izdavanja:

1.6.1980.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.124 *