Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Hlađenje mlijeka u bazenu kapaciteta 1000 litara

Velimir Jovanović ; Institut za mlekarstvo, Beograd


Puni tekst: hrvatski pdf 2.120 Kb

str. 227-242

preuzimanja: 905

citiraj


Sažetak

U cilju izdavanja javne isprave (atesta) o tehničkim karakteristikama i tehnološkim svojstvima bazena za hlađenje mlijeka kapaciteta 1000 litara izvršena su ispitivanja koja su dala podatke o brzini hlađenja održavanju temperature (izolacija), osjetljivosti termostata, radu miješalice, o točnosti utvrđivanja količina mlijeka pomoću mjernog štapa, utrošku električne energije i općoj podobnosti za sanitaciju. Ispitivani bazen za hlađenje mlijeka ispunjava tehnološke zahtjeve za pravilno hlađenje mlijeka na mjestu proizvodnje. Može se uspješno primjenjivati za prihvaćanje, hlađenje i čuvanje mlijeka od dvije ili četiri muže, to jest pri sakupljanju mlijeka jednom dnevno ili svakog drugog dana. Po ostalim svojstvima bazen se može svrstati u kategoriju ekonomičnih bazena, funkcionalnih za manipuliranje sa mlijekom i vrlo podesnih za laku i efikasnu sanitaciju.

Ključne riječi

mlijeko; hlađenje u bazenu

Hrčak ID:

97104

URI

https://hrcak.srce.hr/97104

Datum izdavanja:

1.8.1980.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.377 *