Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prilog primjeni refraktometrijske analize masti u mlijeku i margarinu

Angelina Palić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Branka Sršić
Nada Breberina


Puni tekst: hrvatski pdf 766 Kb

str. 337-343

preuzimanja: 977

citiraj


Sažetak

Provedeno je određivanje slobodnih masti u mlijeku u prahu i količina masti u margarinu, određivanjem promjena indeksa refrakcije α-bromnaftalena nakon ekstrakcije masti. Metoda je uspoređena s konvencionalnim gravimetrijskim postupkom nakon ekstrakcije sa ugljikovim tetrakloridom odnosno etil eterom. Refraktometrijska metoda je brza, jednostavna i dovoljno točna.

Ključne riječi

mlijeko; mast; refraktometrijska analiza

Hrčak ID:

97118

URI

https://hrcak.srce.hr/97118

Datum izdavanja:

2.11.1980.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.466 *