hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Iskorištavanje sirutke za izradu bohinjske skute

Tatjana Slanovec ; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija

Puni tekst: hrvatski, pdf (733 KB) str. 101-101 preuzimanja: 395* citiraj
APA 6th Edition
Slanovec, T. (1974). Iskorištavanje sirutke za izradu bohinjske skute. Mljekarstvo, 24 (5), 101-101. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/97194
MLA 8th Edition
Slanovec, Tatjana. "Iskorištavanje sirutke za izradu bohinjske skute." Mljekarstvo, vol. 24, br. 5, 1974, str. 101-101. https://hrcak.srce.hr/97194. Citirano 16.01.2021.
Chicago 17th Edition
Slanovec, Tatjana. "Iskorištavanje sirutke za izradu bohinjske skute." Mljekarstvo 24, br. 5 (1974): 101-101. https://hrcak.srce.hr/97194
Harvard
Slanovec, T. (1974). 'Iskorištavanje sirutke za izradu bohinjske skute', Mljekarstvo, 24(5), str. 101-101. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/97194 (Datum pristupa: 16.01.2021.)
Vancouver
Slanovec T. Iskorištavanje sirutke za izradu bohinjske skute. Mljekarstvo [Internet]. 1974 [pristupljeno 16.01.2021.];24(5):101-101. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97194
IEEE
T. Slanovec, "Iskorištavanje sirutke za izradu bohinjske skute", Mljekarstvo, vol.24, br. 5, str. 101-101, 1974. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97194. [Citirano: 16.01.2021.]

Sažetak
Kod proizvodnje sira ostaje 80 do 90 % sirutke što predstavlja određeni problem. U Njemačkoj (Haisch, 1972.) i drugdje iskorištavaju navedeni sporedni proizvod u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, dalje za proizvodnju laktoze ili praška za krmiva itd. Centry-whey postupak omogućava njezino iskorištenje kod proizvodnje mekih sireva. U našoj zemlji vraćaju se manje količine sirutke proizvođačima mlijeka, dok se njezin veći dio pušta neiskorišten u kanalizaciju. Obzirom na činjenicu da još nije tehnički riješeno pitanje mehaničkog ili biološkog čišćenja sirutke, predstavlja ispuštanje sirutke u kanalizaciju onečišćenje okoline. Pomanjkanje bjelančevina animalnog porijekla za ljudsku ishranu i činjenica da se prerada mlijeka na bohinjskim planinama ne završava s izrađenim sirom, navela nas je na misao da upotpunimo podatke o sastavu i iskorištavanju sirutke i ponovo skrenemo pažnju na taj, sa fiziološko-prehrambenog stanovišta još uvijek visokovrijedan proizvod.

Ključne riječi
sirutka; bohinjska skuta

Hrčak ID: 97194

URI
https://hrcak.srce.hr/97194

Posjeta: 525 *