hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

EFFECT OF PRE-SLAUGHTER REST PERIOD ON SOME PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF SIMMENTAL BEEF

Dejan Marenčić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Croatia
Ante Ivanković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Vinko Pintić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Croatia
Nikolina Kelava Ugarković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Tomislav Jakopović ; Agrokor dd, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (218 KB) str. 253-262 preuzimanja: 276* citiraj
APA 6th Edition
Marenčić, D., Ivanković, A., Pintić, V., Kelava Ugarković, N. i Jakopović, T. (2012). UTJECAJ ODMORA PRIJE KLANJA NA FIZIKALNO-KEMIJSKE ODLIKE MESA SIMENTALSKE JUNADI. Stočarstvo, 66 (4), 253-262. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/97640
MLA 8th Edition
Marenčić, Dejan, et al. "UTJECAJ ODMORA PRIJE KLANJA NA FIZIKALNO-KEMIJSKE ODLIKE MESA SIMENTALSKE JUNADI." Stočarstvo, vol. 66, br. 4, 2012, str. 253-262. https://hrcak.srce.hr/97640. Citirano 30.03.2020.
Chicago 17th Edition
Marenčić, Dejan, Ante Ivanković, Vinko Pintić, Nikolina Kelava Ugarković i Tomislav Jakopović. "UTJECAJ ODMORA PRIJE KLANJA NA FIZIKALNO-KEMIJSKE ODLIKE MESA SIMENTALSKE JUNADI." Stočarstvo 66, br. 4 (2012): 253-262. https://hrcak.srce.hr/97640
Harvard
Marenčić, D., et al. (2012). 'UTJECAJ ODMORA PRIJE KLANJA NA FIZIKALNO-KEMIJSKE ODLIKE MESA SIMENTALSKE JUNADI', Stočarstvo, 66(4), str. 253-262. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/97640 (Datum pristupa: 30.03.2020.)
Vancouver
Marenčić D, Ivanković A, Pintić V, Kelava Ugarković N, Jakopović T. UTJECAJ ODMORA PRIJE KLANJA NA FIZIKALNO-KEMIJSKE ODLIKE MESA SIMENTALSKE JUNADI. Stočarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 30.03.2020.];66(4):253-262. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97640
IEEE
D. Marenčić, A. Ivanković, V. Pintić, N. Kelava Ugarković i T. Jakopović, "UTJECAJ ODMORA PRIJE KLANJA NA FIZIKALNO-KEMIJSKE ODLIKE MESA SIMENTALSKE JUNADI", Stočarstvo, vol.66, br. 4, str. 253-262, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97640. [Citirano: 30.03.2020.]

Sažetak
Cilj rada je bio ispitati utjecaj odmora u oborima stočnog depoa na kakvoću mesa muške i ženske simentalske junadi. Istraživanje je provedeno na 400 junadi (200 muških i 200 ženskih) u starosti od 13 do 16 mjeseci. Junad je bila podijeljena u dvije grupe; u prvu grupu ušlo je 100 muške i 100 ženske junadi koja je odmarana 18 sati u oborima stočnog depoa prije klanja, dok je u drugu grupu ušlo također 100 muške i 100 ženske junadi koja je bez odmora proslijeđena na liniju klanja. Kvalitativni pokazatelji pH, EC i boja mesa mjerena su 24 sata post mortem. Meso ženske junadi imalo je značajno niže vrijednosti parametra pH24, EC i značajno više vrijednosti parametara L*, b* i h*, dok je meso muške junad imala značajno veće vrijednosti parametara pH24 i EC (P<0,001). Meso muške junadi odmarane u oborima stočnog depoa prije klanja imalo je značajno veću vrijednost parametra pH24 (P<0.01) i značajno niže vrijednosti parametara L*, b* i h* u usporedbi s mesom muške junadi klane bez odmora (P<0,05), dok je meso ženske junadi odmarane u oborima stočnog deopa prije klanja imalo značajno nižu vrijednost parametra pH24 (P<0,001) i značajno više vrijednosti parametara L* i h* u usporedbi s mesom ženske junadi klane bez odmora (P<0,05). Naši rezultati sugeriraju da odmor ženske junadi u oborima stočnog depoa prije klanja može imati povoljan utjecaj na kakvoću mesa, dok se odmor muške junadi ne preporuča.

Ključne riječi
simentalac; junetina; odmor prije klanja; kvalitativni parametri

Hrčak ID: 97640

URI
https://hrcak.srce.hr/97640

[engleski]

Posjeta: 508 *