Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

EFFECT OF PRE-SLAUGHTER REST PERIOD ON SOME PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF SIMMENTAL BEEF

Dejan Marenčić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Croatia
Ante Ivanković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Vinko Pintić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Croatia
Nikolina Kelava Ugarković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Tomislav Jakopović ; Agrokor dd, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 218 Kb

str. 253-262

preuzimanja: 396

citiraj


Sažetak

Cilj rada je bio ispitati utjecaj odmora u oborima stočnog depoa na kakvoću mesa muške i ženske simentalske junadi. Istraživanje je provedeno na 400 junadi (200 muških i 200 ženskih) u starosti od 13 do 16 mjeseci. Junad je bila podijeljena u dvije grupe; u prvu grupu ušlo je 100 muške i 100 ženske junadi koja je odmarana 18 sati u oborima stočnog depoa prije klanja, dok je u drugu grupu ušlo također 100 muške i 100 ženske junadi koja je bez odmora proslijeđena na liniju klanja. Kvalitativni pokazatelji pH, EC i boja mesa mjerena su 24 sata post mortem. Meso ženske junadi imalo je značajno niže vrijednosti parametra pH24, EC i značajno više vrijednosti parametara L*, b* i h*, dok je meso muške junad imala značajno veće vrijednosti parametara pH24 i EC (P<0,001). Meso muške junadi odmarane u oborima stočnog depoa prije klanja imalo je značajno veću vrijednost parametra pH24 (P<0.01) i značajno niže vrijednosti parametara L*, b* i h* u usporedbi s mesom muške junadi klane bez odmora (P<0,05), dok je meso ženske junadi odmarane u oborima stočnog deopa prije klanja imalo značajno nižu vrijednost parametra pH24 (P<0,001) i značajno više vrijednosti parametara L* i h* u usporedbi s mesom ženske junadi klane bez odmora (P<0,05). Naši rezultati sugeriraju da odmor ženske junadi u oborima stočnog depoa prije klanja može imati povoljan utjecaj na kakvoću mesa, dok se odmor muške junadi ne preporuča.

Ključne riječi

simentalac; junetina; odmor prije klanja; kvalitativni parametri

Hrčak ID:

97640

URI

https://hrcak.srce.hr/97640

Datum izdavanja:

4.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.077 *