hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

ČIMBENICI VARIJABILNOSTI MORFOLOŠKIH ODLIKA OVČJEG VIMENA

Zoran Prpić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0827-4594 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Boro Mioč ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Vnučec ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vesna Pavić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Miljenko Konjačić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (248 KB) str. 263-277 preuzimanja: 264* citiraj
APA 6th Edition
Prpić, Z., Mioč, B., Vnučec, I., Pavić, V. i Konjačić, M. (2012). ČIMBENICI VARIJABILNOSTI MORFOLOŠKIH ODLIKA OVČJEG VIMENA. Stočarstvo, 66 (4), 263-277. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/97641
MLA 8th Edition
Prpić, Zoran, et al. "ČIMBENICI VARIJABILNOSTI MORFOLOŠKIH ODLIKA OVČJEG VIMENA." Stočarstvo, vol. 66, br. 4, 2012, str. 263-277. https://hrcak.srce.hr/97641. Citirano 30.03.2020.
Chicago 17th Edition
Prpić, Zoran, Boro Mioč, Ivan Vnučec, Vesna Pavić i Miljenko Konjačić. "ČIMBENICI VARIJABILNOSTI MORFOLOŠKIH ODLIKA OVČJEG VIMENA." Stočarstvo 66, br. 4 (2012): 263-277. https://hrcak.srce.hr/97641
Harvard
Prpić, Z., et al. (2012). 'ČIMBENICI VARIJABILNOSTI MORFOLOŠKIH ODLIKA OVČJEG VIMENA', Stočarstvo, 66(4), str. 263-277. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/97641 (Datum pristupa: 30.03.2020.)
Vancouver
Prpić Z, Mioč B, Vnučec I, Pavić V, Konjačić M. ČIMBENICI VARIJABILNOSTI MORFOLOŠKIH ODLIKA OVČJEG VIMENA. Stočarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 30.03.2020.];66(4):263-277. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97641
IEEE
Z. Prpić, B. Mioč, I. Vnučec, V. Pavić i M. Konjačić, "ČIMBENICI VARIJABILNOSTI MORFOLOŠKIH ODLIKA OVČJEG VIMENA", Stočarstvo, vol.66, br. 4, str. 263-277, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97641. [Citirano: 30.03.2020.]

Sažetak
Selekcija mliječnih pasmina ovaca je, sve donedavno, bila usmjerena gotovo isključivo na povećanje količine proizvedenog mlijeka pa tako danas tipične mliječne pasmine ovaca proizvode i nekoliko puta više mlijeka od pasmina selekcioniranih za meso i vunu. Međutim, zbog stalne težnje za sve većom proizvodnjom mlijeka, masa vimena postaje prevelika te ju suspenzorni sustav vimena ne može izdržati pa se sve češće pojavljuju slučajevi njegove rupture. Navedeno bitno skraćuje proizvodni vijek životinje te nepovoljno utječe na prikladnost vimena strojnoj mužnji. Stoga je u posljednje vrijeme sve veći interes za dodavanjem tzv. funkcionalnih osobina vimena (poput morfologije vimena) u uzgojne programe u ovčarstvu, s ciljem povećanja biološke i ekonomske učinkovitosti, i to ne povećanjem proizvodnje, nego smanjenjem njezinih troškova. Ekonomska važnost morfologije ovčjeg vimena je u posljednje vrijeme sve naglašenija i u Hrvatskoj budući da se u sve više stada počinje primjenjivati strojna mužnja. Stoga je cilj ovog rada bio prikazati najvažnije čimbenike varijabilnosti morfologije ovčjeg vimena.

Ključne riječi
ovčje mlijeko; mliječna žlijezda; mužnja; pasmina; laktacija

Hrčak ID: 97641

URI
https://hrcak.srce.hr/97641

[engleski]

Posjeta: 481 *