Danijel Karolyi
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Ćurić
; Virje, Hrvatska
Valentino Držaić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
APA 6th Edition Karolyi, D., Ćurić, T. i Držaić, V. (2012). POLIMORFIZMI PRKAG3 GENA I KAKVOĆA MESA SVINJA. Stočarstvo, 66 (4), 279-290. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/97642
MLA 8th Edition Karolyi, Danijel, et al. "POLIMORFIZMI PRKAG3 GENA I KAKVOĆA MESA SVINJA." Stočarstvo, vol. 66, br. 4, 2012, str. 279-290. https://hrcak.srce.hr/97642. Citirano 11.04.2021.
Chicago 17th Edition Karolyi, Danijel, Tomislav Ćurić i Valentino Držaić. "POLIMORFIZMI PRKAG3 GENA I KAKVOĆA MESA SVINJA." Stočarstvo 66, br. 4 (2012): 279-290. https://hrcak.srce.hr/97642
Harvard Karolyi, D., Ćurić, T., i Držaić, V. (2012). 'POLIMORFIZMI PRKAG3 GENA I KAKVOĆA MESA SVINJA', Stočarstvo, 66(4), str. 279-290. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/97642 (Datum pristupa: 11.04.2021.)
Vancouver Karolyi D, Ćurić T, Držaić V. POLIMORFIZMI PRKAG3 GENA I KAKVOĆA MESA SVINJA. Stočarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 11.04.2021.];66(4):279-290. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97642
IEEE D. Karolyi, T. Ćurić i V. Držaić, "POLIMORFIZMI PRKAG3 GENA I KAKVOĆA MESA SVINJA", Stočarstvo, vol.66, br. 4, str. 279-290, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97642. [Citirano: 11.04.2021.]
Sažetak Česta pojava povećanog nakupljanja glikogena u mišićima i nizak konačni pH mesa kod svinja Hampshire pasmine i njezinih križanaca imaju genetsku osnovu. Uvjetuje ga dominantni mutirani RN¯ alel (R200Q supstitucija) na PRKAG3 genskom lokusu smještenom na 15. kromosomskom paru. PRKAG3 (¨Rendement Napoli¨ ili RN) gen kodira specifičnu izoformu γ3-pod-jedinice adenozin-monofosfat (AMP) aktivirane protein-kinaze (AMPK), ključnog enzima uključenog u regulaciji energetskog metabolizma stanice. Kod RN¯ mutanata je zbog visoke razine glikolitičkog supstrata (glukoze) u mišićima produljen pad pH post mortem, uz nisku konačnu pH–vrijednost mesa (tzv. ¨kiselo meso¨). Uz niski pH, ovakvo meso je svjetlije boje, reducirane sposobnosti vezanja vode, nižeg sadržaja proteina i općenito lošije preradbene kakvoće u odnosu na normalnu svinjetinu. Osim RN¯ mutacije, pronađeno je još nekoliko funkcionalno značajnih polimorfizama na PRKAG3 genu, od kojih je najvažniji rn* alel (V199I supstitucija), koji prevladava u većine komercijalnih pasmina, a na kakvoću mesa djeluje suprotno od RN¯ alela. Genski testovi za otkrivanje PRKAG3 polimorfizama danas su komercijalno dostupni, te ih uzgajivači svinja širom svijeta mogu koristiti u selekciji protiv RN¯ mutacije, ili kao pomoć u poboljšanju kakvoće mesa primjenom drugih molekularnih markera PRKAG3 gena.