hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Mikrobni sastav kefirnih zrna

Tomislav Pogačić ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Sanja Šinko
Šimun Zamberlin
Dubravka Samaržija

Puni tekst: hrvatski, pdf (250 KB) str. 3-14 preuzimanja: 1.019* citiraj
APA 6th Edition
Pogačić, T., Šinko, S., Zamberlin, Š. i Samaržija, D. (2013). Mikrobni sastav kefirnih zrna. Mljekarstvo, 63 (1), 3-14. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/98224
MLA 8th Edition
Pogačić, Tomislav, et al. "Mikrobni sastav kefirnih zrna." Mljekarstvo, vol. 63, br. 1, 2013, str. 3-14. https://hrcak.srce.hr/98224. Citirano 14.10.2019.
Chicago 17th Edition
Pogačić, Tomislav, Sanja Šinko, Šimun Zamberlin i Dubravka Samaržija. "Mikrobni sastav kefirnih zrna." Mljekarstvo 63, br. 1 (2013): 3-14. https://hrcak.srce.hr/98224
Harvard
Pogačić, T., et al. (2013). 'Mikrobni sastav kefirnih zrna', Mljekarstvo, 63(1), str. 3-14. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/98224 (Datum pristupa: 14.10.2019.)
Vancouver
Pogačić T, Šinko S, Zamberlin Š, Samaržija D. Mikrobni sastav kefirnih zrna. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 14.10.2019.];63(1):3-14. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/98224
IEEE
T. Pogačić, S. Šinko, Š. Zamberlin i D. Samaržija, "Mikrobni sastav kefirnih zrna", Mljekarstvo, vol.63, br. 1, str. 3-14, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/98224. [Citirano: 14.10.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (279 KB) str. 3-14 preuzimanja: 7.958* citiraj
APA 6th Edition
Pogačić, T., Šinko, S., Zamberlin, Š. i Samaržija, D. (2013). Microbiota of kefir grains. Mljekarstvo, 63 (1), 3-14. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/98224
MLA 8th Edition
Pogačić, Tomislav, et al. "Microbiota of kefir grains." Mljekarstvo, vol. 63, br. 1, 2013, str. 3-14. https://hrcak.srce.hr/98224. Citirano 14.10.2019.
Chicago 17th Edition
Pogačić, Tomislav, Sanja Šinko, Šimun Zamberlin i Dubravka Samaržija. "Microbiota of kefir grains." Mljekarstvo 63, br. 1 (2013): 3-14. https://hrcak.srce.hr/98224
Harvard
Pogačić, T., et al. (2013). 'Microbiota of kefir grains', Mljekarstvo, 63(1), str. 3-14. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/98224 (Datum pristupa: 14.10.2019.)
Vancouver
Pogačić T, Šinko S, Zamberlin Š, Samaržija D. Microbiota of kefir grains. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 14.10.2019.];63(1):3-14. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/98224
IEEE
T. Pogačić, S. Šinko, Š. Zamberlin i D. Samaržija, "Microbiota of kefir grains", Mljekarstvo, vol.63, br. 1, str. 3-14, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/98224. [Citirano: 14.10.2019.]

Sažetak
Bakterije i kvasci, a ponekad i filamentozne plijesni u kefirnim zrnima žive u složenom simbiotskom odnosu koji kefirna zrna čini jedinstvenom mikrobnom zajednicom u prirodi. Složenost i kompleksnost njihove fizičke i mikrobne strukture razlogom su što su kefirna zrna još uvijek mikrobiološki nedovoljno i nepotpuno istražena. U istraživanju mikrobnog sastava kefirnih zrna koriste se različiti mikrobiološki i molekularni pristupi. Razvojem metagenomike, bazirane na identifikaciji bez kultivacije, otvaraju se nove mogućnosti identifikacije do sada još neidentificiranih mikrobnih vrsta sadržanih u kefirnom zrnu. Do sada je identificirano preko 50 vrsta mikroorganizama prisutnih u kefirnom zrnu. U radu su prikazane do danas identificirane mikrobne vrste sadržane u kefirnim zrnima različitog podrijetla. Također, radi tehnološkog i mikrobiološkog značenja koja imaju kefirna zrna sama po sebi, u radu su detaljnije prikazani molekularni eksperimentalni pristupi koji se koriste u istraživanju njihove mikrobne bioraznolikosti.

Ključne riječi
kefir; kefirna zrna; molekularne metode; mikrobne vrste

Hrčak ID: 98224

URI
https://hrcak.srce.hr/98224

[engleski]

Posjeta: 10.080 *