hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Otpornost na antimikrobne tvari koagulaza-negativnih stafilokoka i bakterija mliječne kiseline iz industrijskih mliječnih proizvoda

Nevijo Zdolec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Vesna Dobranić
Goran Zdolec
Dražen Đuričić

Puni tekst: hrvatski, pdf (192 KB) str. 30-35 preuzimanja: 577* citiraj
APA 6th Edition
Zdolec, N., Dobranić, V., Zdolec, G. i Đuričić, D. (2013). Otpornost na antimikrobne tvari koagulaza-negativnih stafilokoka i bakterija mliječne kiseline iz industrijskih mliječnih proizvoda. Mljekarstvo, 63 (1), 30-35. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/98227
MLA 8th Edition
Zdolec, Nevijo, et al. "Otpornost na antimikrobne tvari koagulaza-negativnih stafilokoka i bakterija mliječne kiseline iz industrijskih mliječnih proizvoda." Mljekarstvo, vol. 63, br. 1, 2013, str. 30-35. https://hrcak.srce.hr/98227. Citirano 20.10.2019.
Chicago 17th Edition
Zdolec, Nevijo, Vesna Dobranić, Goran Zdolec i Dražen Đuričić. "Otpornost na antimikrobne tvari koagulaza-negativnih stafilokoka i bakterija mliječne kiseline iz industrijskih mliječnih proizvoda." Mljekarstvo 63, br. 1 (2013): 30-35. https://hrcak.srce.hr/98227
Harvard
Zdolec, N., et al. (2013). 'Otpornost na antimikrobne tvari koagulaza-negativnih stafilokoka i bakterija mliječne kiseline iz industrijskih mliječnih proizvoda', Mljekarstvo, 63(1), str. 30-35. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/98227 (Datum pristupa: 20.10.2019.)
Vancouver
Zdolec N, Dobranić V, Zdolec G, Đuričić D. Otpornost na antimikrobne tvari koagulaza-negativnih stafilokoka i bakterija mliječne kiseline iz industrijskih mliječnih proizvoda. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 20.10.2019.];63(1):30-35. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/98227
IEEE
N. Zdolec, V. Dobranić, G. Zdolec i D. Đuričić, "Otpornost na antimikrobne tvari koagulaza-negativnih stafilokoka i bakterija mliječne kiseline iz industrijskih mliječnih proizvoda", Mljekarstvo, vol.63, br. 1, str. 30-35, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/98227. [Citirano: 20.10.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (207 KB) str. 30-35 preuzimanja: 512* citiraj
APA 6th Edition
Zdolec, N., Dobranić, V., Zdolec, G. i Đuričić, D. (2013). Antimicrobial resistance of coagulase-negative staphylococci and lactic acid bacteria from industrially produced dairy products. Mljekarstvo, 63 (1), 30-35. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/98227
MLA 8th Edition
Zdolec, Nevijo, et al. "Antimicrobial resistance of coagulase-negative staphylococci and lactic acid bacteria from industrially produced dairy products." Mljekarstvo, vol. 63, br. 1, 2013, str. 30-35. https://hrcak.srce.hr/98227. Citirano 20.10.2019.
Chicago 17th Edition
Zdolec, Nevijo, Vesna Dobranić, Goran Zdolec i Dražen Đuričić. "Antimicrobial resistance of coagulase-negative staphylococci and lactic acid bacteria from industrially produced dairy products." Mljekarstvo 63, br. 1 (2013): 30-35. https://hrcak.srce.hr/98227
Harvard
Zdolec, N., et al. (2013). 'Antimicrobial resistance of coagulase-negative staphylococci and lactic acid bacteria from industrially produced dairy products', Mljekarstvo, 63(1), str. 30-35. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/98227 (Datum pristupa: 20.10.2019.)
Vancouver
Zdolec N, Dobranić V, Zdolec G, Đuričić D. Antimicrobial resistance of coagulase-negative staphylococci and lactic acid bacteria from industrially produced dairy products. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 20.10.2019.];63(1):30-35. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/98227
IEEE
N. Zdolec, V. Dobranić, G. Zdolec i D. Đuričić, "Antimicrobial resistance of coagulase-negative staphylococci and lactic acid bacteria from industrially produced dairy products", Mljekarstvo, vol.63, br. 1, str. 30-35, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/98227. [Citirano: 20.10.2019.]

Sažetak
U ovom radu istražena je osjetljivost koagulaza-negativnih stafilokoka (n=78) i bakterija mliječne kiseline (n=30) na klindamicin, tetraciklin, amikacin, amoksicilin + klavulanska kiselina, enrofloksacin, vankomicin, trimetoprim + sulfametoksazol, tobramicin, kloramfenikol, ciprofloksacin, eritromicin, penicilin i trimetoprim primjenom disk-difuzijskog testa i/ili E-testa. Izolati su izdvojeni iz industrijski proizvedenih mekih i tvrdih sireva, maslaca i salamure. Svi izolati stafilokoka bili su osjetljivi na klindamicin, amikacin, amoksicilin + klavulansku kiselinu, enrofloksacin, vankomicin, kloramfenikol i ciprofloksacin prema CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) kriterijima. Ukupno 30 izolata (38,46 %) stafilokoka bilo je otporno na eritromicin, 18 na penicilin (23,07 %), 4 na tetraciklin (5,12 %), te po jedan izolat na trimetoprim, tobramicin i trimetoprim + sulfametoksazol (1,28 %). Od ukupno 78 testiranih izolata stafilokoka, njih 35 bilo je rezistentno na najmanje jednu antimikrobnu tvar (44,87 % izolata). Udio rezistentnih izolata u mekim sirevima kretao se od 22 do 70 % testiranih stafilokoka, dok u tvrdom siru i salamuri rezistentnih izolata nije bilo. Na rast bakterija mliječne kiseline nisu utjecali trimetoprim + sulfametoksazol (n=29), vankomicin (n=29), trimetoprim (n=28), amikacin (n=10) i tobramicin (n=10). Dobiveni rezultati ukazuju na to da značajan udio nepatogene mikroflore različitih mliječnih proizvoda s hrvatskog tržišta pokazuje fenotipsku rezistenciju na antimikrobne tvari.

Ključne riječi
rezistencija; mliječni proizvodi; nepatogena mikroflora; koagulaza-negativni stafilokoki; bakterije mliječne kiseline

Hrčak ID: 98227

URI
https://hrcak.srce.hr/98227

[engleski]

Posjeta: 1.789 *