Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Detekcija katepsina D u ovčjem mlijeku Western Blot metodom

Iva Dolenčić Špehar orcid id orcid.org/0000-0002-8036-583X ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Dairy Science Department, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Franjo Martinković
Jasmina Havranek
Albert Marinculić
Milna Tudor Kalit
Samir Kalit orcid id orcid.org/0000-0003-1460-2072 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Dairy Science Department, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 233 Kb

str. 36-41

preuzimanja: 815

citiraj


Sažetak

Mlijeko sadrži približno 70 indogenih enzima, no samo je njih 20 detaljnije istraženo. Jedan od manje istraženih je katepsin D, proteolitički enzim smješten unutar lizosoma, koji su sastavni dio somatskih stanica čiji broj ovisi o zdravstvenom stanju životinje. Za razliku od kravljeg mlijeka, u ovčjem mlijeku nije utvrđena prisutnost katepsina D koja može utjecati na proizvodnju mliječnih proizvoda prije svega proizvodnju sira koji se tradicijski proizvode u Hrvatskoj i na Mediteranu. U ovom radu prikazana je prisutnost enzima katepsina D i njegovih formi u ovčjem mlijeku pri čemu je korištena modificirana Western blot metoda. Analizom je utvrđena prisutnost prokatepsina D, zrelog i teškog lanca katepsina D. Pseudokatepsin D i laki lanac katepsina D nisu detektirani.

Ključne riječi

mlijeko; katepsin D; ovčje mlijeko; Western Blot metoda

Hrčak ID:

98228

URI

https://hrcak.srce.hr/98228

Datum izdavanja:

13.3.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.861 *