hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

ELEKTRIČNI KONDUKTIVITET SJEMENA SOJE NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA IMBIBICIJE

Ivana Čičić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Marija Špoljarević ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Božica Japundžić – Palenkić ; Veleučilište u Slavonskom Brodu
Luka Andrić ; Poljoprivredni institut Osijek
Tihana Teklić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 37-52 preuzimanja: 367* citiraj
APA 6th Edition
Čičić, I., Špoljarević, M., Japundžić – Palenkić, B., Andrić, L. i Teklić, T. (2012). ELEKTRIČNI KONDUKTIVITET SJEMENA SOJE NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA IMBIBICIJE. Sjemenarstvo, 29 (1-2), 37-52. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/99126
MLA 8th Edition
Čičić, Ivana, et al. "ELEKTRIČNI KONDUKTIVITET SJEMENA SOJE NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA IMBIBICIJE." Sjemenarstvo, vol. 29, br. 1-2, 2012, str. 37-52. https://hrcak.srce.hr/99126. Citirano 21.09.2020.
Chicago 17th Edition
Čičić, Ivana, Marija Špoljarević, Božica Japundžić – Palenkić, Luka Andrić i Tihana Teklić. "ELEKTRIČNI KONDUKTIVITET SJEMENA SOJE NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA IMBIBICIJE." Sjemenarstvo 29, br. 1-2 (2012): 37-52. https://hrcak.srce.hr/99126
Harvard
Čičić, I., et al. (2012). 'ELEKTRIČNI KONDUKTIVITET SJEMENA SOJE NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA IMBIBICIJE', Sjemenarstvo, 29(1-2), str. 37-52. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/99126 (Datum pristupa: 21.09.2020.)
Vancouver
Čičić I, Špoljarević M, Japundžić – Palenkić B, Andrić L, Teklić T. ELEKTRIČNI KONDUKTIVITET SJEMENA SOJE NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA IMBIBICIJE. Sjemenarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 21.09.2020.];29(1-2):37-52. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99126
IEEE
I. Čičić, M. Špoljarević, B. Japundžić – Palenkić, L. Andrić i T. Teklić, "ELEKTRIČNI KONDUKTIVITET SJEMENA SOJE NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA IMBIBICIJE", Sjemenarstvo, vol.29, br. 1-2, str. 37-52, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99126. [Citirano: 21.09.2020.]

Sažetak
Krupna i srednja frakcija sjemena tri kultivara soje (Zora, Lucija i
Korana) su testirani uobičajenim metodama analize kvalitete sjemena (masa
1000 zrna, sadržaj vlage, energija klijanja - EK, standardni test klijavosti -
SK) te “cold” testom (CT). Zatim je proveden test konduktiviteta sjemena
(EC) “bulk” metodom na tri konstantne temperature imbibicije (10, 20 i
30oC, 24 h), uz određivanje % usvojene vode sjemenom tijekom imbibicije.
Ispitivani kultivari soje se nisu značajno razlikovali po EK, SK i CT. Srednja
frakcija je imala vrlo značajno veću EK i SK u odnosu na krupnu frakciju.
Prema postojećoj kategorizaciji EC sjemena za krupnozrne leguminoze i CT,
obje frakcije sjemena pokazuju visok vigor. EC sjemena soje je varirao od
18,0 μScm-1g-1 do 29,5 μScm-1g-1, s vrlo značajno većim vrijednostima na
30oC. Najveći EC, uz najmanji CT, utvrđen je kod sjemena kultivara Korana.
Frakcija sjemena nije značajno utjecala na EC. Značajna negativna korelacija
između EC i CT kod sjemena srednje frakcije indicira da je EC na 20oC
pogodan za brzu analizu vigora sjemena soje, ukoliko u uzorku prevladava
srednja frakcija. Količina usvojene vode sjemenom nakon imbibicije u EC je
iznosila od 114,5 do 130,4% u odnosu na početnu masu sjemena. Uz
značajan utjecaj kultivara, frakcije i njihove interakcije, najveći intenzitet
usvajanja vode utvrđen je pri najvišoj temperaturi imbibicije i kod srednje
frakcije sjemena. Dobiveni rezultati upućuju na daljnja istraživanja procesa
imbibicije sjemena u laboratorijskim i poljskim uvjetima, sa svrhom boljeg
poznavanja genetskog potencijala soje za otpornost na imbibicijsko oštećenje
i uspješno nicanje u nepovoljnim uvjetima.

Ključne riječi
električni konduktivitet sjemena; imbibicija; soja; temperatura; vigor sjemena

Hrčak ID: 99126

URI
https://hrcak.srce.hr/99126

[engleski]

Posjeta: 615 *