Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Određivanje sastava triglicerida mliječne masti primjenom plinske kromatografije

Nikola Marjanović ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Ištvan Jankovitš
Jovan Turkulov
Derđ Karlović
Marijana Carić
Spasenija Milanović
Milica Zagorac


Puni tekst: hrvatski pdf 1.082 Kb

str. 67-75

preuzimanja: 1.079

citiraj


Sažetak

Poznato je da trigliceridi čine 97-98% od ukupnih lipida mlijeka. Na sastav triglicerida mliječne masti, odnosno zastupljenost pojedinih masnih kiselina u njima, pored životinjske vrste utječu i: način uzgoja, ishrana (sastav i plan), laktacija, godišnje doba, klima i stupanj kretanja. Za određivanje trigliceridnog sastava mliječne masti korištena je visoko-temperaturna gasna kromatografija. Ispitan je veći broj uzoraka kravlje i ovčje mliječne masti. Dobijeno je dobro razdvajanje triglicerida prema broju ugljenikovih atoma u acilnom lancu triglicerida. Kvalitetu razdvajanja potvrđuje i činjenica da su razdvojeni i trigliceridi sa neparnim brojem ugljenikovih atoma. Usporedbom plinskih kromatograma sastava triglicerida različitih uzoraka mliječne masti mogu se dobiti podaci o porijeklu, kvaliteti i eventualnom dodatku biljnog ulja ili animalne masti, posebno ako je dodatak iznad 10%.

Ključne riječi

mliječna mast; trigliceridi; plinska kromatografija

Hrčak ID:

99677

URI

https://hrcak.srce.hr/99677

Datum izdavanja:

2.3.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.733 *