hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Mogućnost komponiranja startera za industrijsku proizvodnju kefira

T. Miljković ; Tehnološki fakultet Leskovac
J. Petrović

Puni tekst: hrvatski, pdf (706 KB) str. 99-104 preuzimanja: 208* citiraj
APA 6th Edition
Miljković, T. i Petrović, J. (1984). Mogućnost komponiranja startera za industrijsku proizvodnju kefira. Mljekarstvo, 34 (4), 99-104. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/99681
MLA 8th Edition
Miljković, T. i J. Petrović. "Mogućnost komponiranja startera za industrijsku proizvodnju kefira." Mljekarstvo, vol. 34, br. 4, 1984, str. 99-104. https://hrcak.srce.hr/99681. Citirano 20.10.2019.
Chicago 17th Edition
Miljković, T. i J. Petrović. "Mogućnost komponiranja startera za industrijsku proizvodnju kefira." Mljekarstvo 34, br. 4 (1984): 99-104. https://hrcak.srce.hr/99681
Harvard
Miljković, T., i Petrović, J. (1984). 'Mogućnost komponiranja startera za industrijsku proizvodnju kefira', Mljekarstvo, 34(4), str. 99-104. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/99681 (Datum pristupa: 20.10.2019.)
Vancouver
Miljković T, Petrović J. Mogućnost komponiranja startera za industrijsku proizvodnju kefira. Mljekarstvo [Internet]. 1984 [pristupljeno 20.10.2019.];34(4):99-104. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99681
IEEE
T. Miljković i J. Petrović, "Mogućnost komponiranja startera za industrijsku proizvodnju kefira", Mljekarstvo, vol.34, br. 4, str. 99-104, 1984. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99681. [Citirano: 20.10.2019.]

Sažetak
Kod čiste kulture kefirnih zrnaca često dolazi do narušavanja (mijenjanja) mikrobiološkog sastava zato mjesto čiste kulture kefira upotrijebili smo kompoziciju čiste kulture mikroorganizama i čiste kulture kefira. Za kompoziciju startera upotrijebili smo čistu kulturu kefirnih zrnaca i čiste kulture mikroorganizama Str. lactis, Str. cremoris, Str. diacetilactis, Str. filant, Lb. casei i Lb. acidophilus. Prva kompozicija ima šest (6) varijanti, a druga deset (10). Najbolja je varijanta koja sadrži Str. filant, Str. cremoris i Str. diacetilactis 0,7% i čistu kulturu kefira 0,7% i varijanta koja sadrži Str. cremoris i Str. diacetilactis 0,2% i čiste kulture kefira 0,7%. S novom kompozicijom startera smanjena je potrebna količina čiste kulture kefira za proizvodnju kefira, ali kvaliteta gotovog proizvoda bila je ista.

Ključne riječi
kefir; industrijska proizvodnja; starter kultura

Hrčak ID: 99681

URI
https://hrcak.srce.hr/99681

[engleski]

Posjeta: 342 *