hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje mogućnosti proizvodnje osvježavajućih napitaka od surutke pri aseptičkim uvjetima

Gordana Niketić ; PKB OOUR "PKB Standard" Padinska Skela, Beograd
S. Marinković

Puni tekst: hrvatski, pdf (671 KB) str. 105-109 preuzimanja: 230* citiraj
APA 6th Edition
Niketić, G. i Marinković, S. (1984). Ispitivanje mogućnosti proizvodnje osvježavajućih napitaka od surutke pri aseptičkim uvjetima. Mljekarstvo, 34 (4), 105-109. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/99682
MLA 8th Edition
Niketić, Gordana i S. Marinković. "Ispitivanje mogućnosti proizvodnje osvježavajućih napitaka od surutke pri aseptičkim uvjetima." Mljekarstvo, vol. 34, br. 4, 1984, str. 105-109. https://hrcak.srce.hr/99682. Citirano 18.10.2019.
Chicago 17th Edition
Niketić, Gordana i S. Marinković. "Ispitivanje mogućnosti proizvodnje osvježavajućih napitaka od surutke pri aseptičkim uvjetima." Mljekarstvo 34, br. 4 (1984): 105-109. https://hrcak.srce.hr/99682
Harvard
Niketić, G., i Marinković, S. (1984). 'Ispitivanje mogućnosti proizvodnje osvježavajućih napitaka od surutke pri aseptičkim uvjetima', Mljekarstvo, 34(4), str. 105-109. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/99682 (Datum pristupa: 18.10.2019.)
Vancouver
Niketić G, Marinković S. Ispitivanje mogućnosti proizvodnje osvježavajućih napitaka od surutke pri aseptičkim uvjetima. Mljekarstvo [Internet]. 1984 [pristupljeno 18.10.2019.];34(4):105-109. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99682
IEEE
G. Niketić i S. Marinković, "Ispitivanje mogućnosti proizvodnje osvježavajućih napitaka od surutke pri aseptičkim uvjetima", Mljekarstvo, vol.34, br. 4, str. 105-109, 1984. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99682. [Citirano: 18.10.2019.]

Sažetak
Kemijski sastav i biološka vrijednost surutke ukazuju da se ona može višestruko koristiti. Međutim, surutka se u našoj zemlji još najčešće suši i koristi za animalnu ishranu. Ova istraživanja su vršena sa ciljem dobijanja osvježavajućih napitaka od surutke. Izvršenim istraživanjima je utvrđeno da termički tretman hitno ne utječe na promjenu fizičko-kemijskog sastava i nutritivne vrijednosti napitka od surutke. Zatim, da je tehnološki postupak proizvodnje jednostavan i siguran, a provedenim degustacijama je utvrđeno da najbolje karakteristike posjeduje napitak sa dodatkom naranče.

Ključne riječi
surutka; proizvodnja osvježavajućih napitaka; aseptički uvjeti

Hrčak ID: 99682

URI
https://hrcak.srce.hr/99682

[engleski]

Posjeta: 346 *