Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kinetička i termička svojstva sirove i pročišćene β-galaktozidaze, upotrijebljenih za proizvodnju galaktooligosaharida

Anna Rafaela Cavalcante Braga ; Chemistry and Food School, Federal University of Rio Grande (FURG), BR-96201900 Rio Grande, RS, Brazil
Ana Paula Manera ; Food Engineering, University Federal of Pampa (UNIPAMPA), BR-96400000 Bagé, RS, Brazil
Joana da Costa Ores ; Chemistry and Food School, Federal University of Rio Grande (FURG), BR-96201900 Rio Grande, RS, Brazil
Luisa Sala ; Chemistry and Food School, Federal University of Rio Grande (FURG), BR-96201900 Rio Grande, RS, Brazil
Francisco Maugeri ; Faculty of Food Engineering, University of Campinas (UNICAMP), BR-13083862 Campinas, SP, Brazil
Susana Juliano Kalil ; Chemistry and Food School, Federal University of Rio Grande (FURG), BR-96201900 Rio Grande, RS, Brazil


Puni tekst: engleski pdf 161 Kb

str. 45-52

preuzimanja: 1.196

citiraj


Sažetak

β-Galaktozidaza je enzim koji katalizira hidrolizu laktoze. Primjenjuje se u prehrambenoj i mliječnoj industriji za dobivanje proizvoda sa smanjenim udjelom laktoze. U ovom su radu ispitana svojstva dvaju enzima, sirove i pročišćene β-galaktozidaze, dobivenih iz sojeva kvasca Kluyveromyces marxianus CCT 7082 i Kluyveromyces marxianus ATCC 16045. Određeni su sljedeći parametri: optimalna pH-vrijednost i temperatura, energija deaktivacije, termička stabilnost, kinetički i termodinamički parametri, te sposobnost enzima da hidrolizira laktozu i proizvede galaktooligosaharide. Pročišćavanjem su poboljšana svojstva enzima, što je vidljivo iz rezultata; pročišćeni enzimi iz oba soja imali su višu optimalnu temperaturu i niže vrijednosti Km, te veću specifičnost prema o-nitrofenil-β-D-galaktopiranozidu od sirovih enzima. Također je povećana proizvodnja galaktooligosaharida, i to za 30 % pomoću oba soja.

Ključne riječi

kinetika inaktivacije; termička svojstva; termodinamički parametri

Hrčak ID:

99746

URI

https://hrcak.srce.hr/99746

Datum izdavanja:

29.3.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.111 *