Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izdvajanje, pročišćavanje i određivanje termodinamičkih značajki β-galaktozidaze iz badema (Amygdalus communis), upotrijebljene za uklanjanje laktoze iz mlijeka

Ajay Pal ; Department of Biochemistry, College of Basic Sciences and Humanities, Chaudhary Charan Singh Haryana Agricultural University, Hisar–125004, India
Melita Lobo ; Biochemistry and Nutrition Discipline, Defence Food Research Laboratory, Siddarthanagar, Mysore–570011, India
Farhath Khanum ; Biochemistry and Nutrition Discipline, Defence Food Research Laboratory, Siddarthanagar, Mysore–570011, India


Puni tekst: engleski pdf 184 Kb

str. 53-61

preuzimanja: 2.709

citiraj


Sažetak

U radu su optimirani sljedeći uvjeti za učinkovitu ekstrakciju β-galaktozidaze iz jezgri badema: tip, pH-vrijednost i ionska jakost pufera, te udjel polivinilpirolidona (PVP). Enzim je pročišćen taloženjem pomoću (NH4)2SO4 (15-60 %), gel-filtracijskom i ionsko-izmjenjivačkom kromatografijom. Gel-filtracijom i SDS-PAGE elektroforezom utvrđena je molekularna masa β-galaktozidaze od približno 62 kDa, što potvrđuje da je enzim monomeran. Enzim je imao optimalnu aktivnost pri pH=5,5, a bio je stabilan u rasponu pH-vrijednosti od 5 do 6. Vrijednosti kinetičkih parametara toplinske inaktivacije β-galaktozidaze (ΔH°, ΔS° i ΔG°) pokazuju da je došlo do znatne promjene u strukturi i odmotavanja proteinske uzvojnice enzima. Uporabom β-galaktozidaze iz praha dobivenog usitnjavanjem jezgri badema hidrolizirano je čak do 50 % laktoze u mlijeku, što upućuje na to da se bademi mogu upotrijebiti za proizvodnju mlijeka sa smanjenim udjelom laktoze (ili bez laktoze), namijenjenog osobama koje ne podnose laktozu.

Ključne riječi

badem; izdvajanje β-galaktozidaze; intolerancija na laktozu; termodinamičke značajke

Hrčak ID:

99747

URI

https://hrcak.srce.hr/99747

Datum izdavanja:

29.3.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.565 *