Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mogućnost pripreme fermentiranih mliječnih napitaka na bazi UF sirutke

Ljerka Kršev ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik


Puni tekst: hrvatski pdf 566 Kb

str. 268-271

preuzimanja: 418

citiraj


Sažetak

U ovom radu je ispitana mogućnost pripreme fermentiranih mliječnih napitaka isključivo na bazi UF koncentrata sirutke. Pripremljeni su slijedeći mliječni napici: acidofilno mlijeko, jogurt i kiselo mlijeko. Uzorci pripremljeni na UF koncentriranoj sirutki ocijenjeni su u odnosu na uzorke pripremljene na rekonstituiranom obranom mlijeku u prahu. Dobiveni proizvodi imali su kompaktnu i homogenu strukturu, a njihove organoleptičke osobine bile su vrlo bliske kontrolnim uzorcima. Sadržaj proteina bio je 5,6%, dakle povišen. Razvoj mljekarskih kultura u UF koncentratu sirutke bio je zadovoljavajući.

Ključne riječi

fermentirani mliječni napici; UF sirutke

Hrčak ID:

99928

URI

https://hrcak.srce.hr/99928

Datum izdavanja:

1.9.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 923 *