Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Neki kemijski parametri kefira proizvedenog upotrebom različite kompozicije startera

Tihomir Milković ; Tehnološki fakultet, Leskovac
Jovan Petrović


Puni tekst: hrvatski pdf 711 Kb

str. 297-302

preuzimanja: 977

citiraj


Sažetak

Kompozicija startera je značajan činioc koji određuje karakter biokemijskih procesa. Ispitivali smo tri vrste kefira. Za kefir smo upotrijebili čistu kulturu kefira, za kefir II čistu kulturu kefira i čistu kulturu bakterija Str. cremoris i Str. diacetilactis, a za kefir III čistu kulturu kefira i čistu kulturu bakterija Str. lactis, Str. cremoris, Str. diacetilactis i Str. filant. Usporedna ispitivanja kefira I, II i III, pokazuju da nema bitne razlike u stupnju kiselosti, veličini pH, sadržaju mliječne i ugljene kiseline. Razlike koje se pojavljuju nesignifikantne su.

Ključne riječi

kefir; kemijski parametri

Hrčak ID:

99932

URI

https://hrcak.srce.hr/99932

Datum izdavanja:

1.10.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.468 *