Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prilog ispitivanju kemijskog sastava sirutke dobivene pri izradi bijelog mekog sira iz SR Makedonije

Olga Bauer ; Zemjodelski fakultet Skopje
Duška Lazarevska


Puni tekst: hrvatski pdf 518 Kb

str. 335-338

preuzimanja: 900

citiraj


Sažetak

Određivan je kemijski sastav surutke, dobivene pri izradi bijelog mekog sira, proizvedenog od kravljeg mlijeka te iz mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka u različitim odnosima. Ispitivane su sljedeće komponente: kiselost (°T), pH, slobodne, vezane i ukupne kiseline, mliječna mast, bjelančevine, mliječni šećer, pepeo, suha tvar i mast u suhoj tvari. Rezultati ukazuju da se ispitivana surutka odlikuje visokom biološkom vrijednošću.

Ključne riječi

bijeli meki sir; sirutka; kemijski sastav

Hrčak ID:

99980

URI

https://hrcak.srce.hr/99980

Datum izdavanja:

2.11.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.445 *