Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Kvaliteta kozje stelje u ovisnosti o anatomskoj poziciji

dr. Amir Ganić ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu
dr. Enver Karahmet ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu
dr. Faruk Čaklovica ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
mr. Leja Zahirović ; Mikrobiološko-kemijski laboratorij za pregled i ispitivanje živežnih namirnica KJP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Sarajevo


Puni tekst: hrvatski pdf 213 Kb

str. 50-57

preuzimanja: 476

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 213 Kb

str. 57-57

preuzimanja: 344

citiraj

Puni tekst: njemački pdf 213 Kb

str. 57-57

preuzimanja: 2.789

citiraj

Puni tekst: talijanski pdf 213 Kb

str. 57-57

preuzimanja: 913

citiraj


Sažetak

Sažetak
Kozje meso je karakterističnog okusa i povoljnog kemijskog sastava, te se njegova konzumacija preporučuje kao dio zdrave prehrane.
Kao namirnica animalnog podrijetla, bogata je bjelančevinama, vitaminima i mineralima, a količina masnoća, naročito kolesterola
je niska. Po sastavu kozje meso je najsličnije kunećem mesu i piletini. Prednosti jarećeg mesa, osobito zbog male količine loja, posebno
danas dolaze do izražaja kada se mijenjaju shvaćanja i navike potrošača. Meso odraslih koza manje se konzumira u svježem stanju
(pečeno ili kuhano), a više nakon salamurenja i sušenja te u obliku različitih prerađevina,čisto ili pomiješano s drugim vrstama mesa.
Cilj rada je bio istražiti senzorna, fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva kozje stelje. U tu svrhu uzeti su uzorci s pet različitih anatomskih
cjelina trupa. Senzorna i fizikalna ispitivanjima pokazala su da je kozja stelja po svom sastavu složen i specifičan proizvod.
Kemijskim analizama uzoraka stelje utvrđene su značajne razlike u kemijskom sastavu uzoraka s različitih anatomskih pozicija. Prisutnost
teških metala kao i mikrobiološka kvaliteta kozje stelje u okviru je zakonski propisanih normativa.

Ključne riječi

kozije meso; stelja; anatomski dio; kvaliteta

Hrčak ID:

100150

URI

https://hrcak.srce.hr/100150

Datum izdavanja:

15.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 6.998 *